POČELA OBNOVA PREDSTAVE „POSJETA“

Foto: Duško Miljanić

U Crnogorskom narodnom pozorištu počele su probe za obnovu predstave „Posjeta“ nastale po motivima drame „Posjeta stare dame“ Fridriha Direnmata, u režiji i adaptaciji cijenjenog evropskog reditelja Aleksandra Morfova. Predstava će premijerno biti izvedena 1. novembra na Dan Crnogorskog narodnog pozorišta na Velikoj sceni u 20 sati.

Predstava “Posjeta” nastala je 2020. godine za vrijeme pandemije COVID-19, te zbog restriktivnih epidemioloških mjera nije mogla biti izvedena pred publikom.

„Stara dama, jedna od najbogatijih žena na svijetu se vraća u svoj rodni grad i nudi siromašnim građanima milijardu da ispune jedan zahtjev. Njihovo siromaštvo je previše gorko, a iskušenje preveliko. Zahtjev se odnosi na sudbinu njenog nekadašnjeg ljubavnika. Zahtjev aktivira krdo i preispituje moć novca, njegovu kvarljivu vrijednost, lakoću kod posjedovanja i užas kad nedostaje. Ljudska pohlepa i priroda se nerijetko dovode u istu ravan i obilježavaju pojedinca koji mora da trpi posljedice svojih postupaka iz daleke prošlosti“, istakao je dramaturg predstave Stefan Bošković.

Autorski tim „Posjete“ čine i Nikola Tormonov, scenograf i kostimograf, Nina Perović, instruktorka pjevanja, Ivanka Vana Prelević, asistentkinja scenografa, Lina Leković i Gordana Bulatović, asistentkinje kostimografa, Jelena Šušanj, lektorka, Dušanka Belada, asistentkinja reditelja i saradnica na adaptaciji, Nada Vukčević, asistenktinja na scenskom pokretu i Nela Otašević, izvršna producentkinja.

Uloge tumače: Varja Đukić, Mirko Vlahović, Slobodan Marunović, Aleksandar Radulović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Jadranka Mamić, Sejfo Seferović, Jelena Nenezić, Julija Milačić Petrović Njegoš, Jovan Dabović, Stevan Radusinović, Sanja Vujisić, Jelena Šestović, Radmila Božović. U predstavi igraju i studenti glume Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje u klasi vanr. prof. Dubravke Drakić i to: Matija Memedović, Anđela Marunović, Jovana Brnović, Itana Dragojević, Mina Mićović, Miloš Kašćelan i Milo Perović.

“Od 1994. do 2000. godine, Aleksandar Morfov je bio glavni reditelj u Bugarskom narodnom pozorištu „Ivan Vazov“. Prve predstave koje je režirao – Servantesov “Don Kihot” i Šeksirova “Bura” pokrenule su novi talas u teatru, a režija Šekspirovog komada “San ljetnje noći” učinila ga je jednim od najpopularnijih reditelja u Bugarskoj. Slijede nagrađivane i često igrane adaptacije i originalne verzije brojnih klasika. Od kasnih devedesetih, počinje da se razvija njegova internacionalna karijera – od 2003. do 2006. bio je glavni reditelj u„Komissarzhevskaia Teatru“ u Sankt Peterburgu, a 2005. godine radio je u SAD-u sa Majklom Barišnikovom na pozorišnom projektu „Doktor i pacijent“ Rezoa Gabriadzea. 2006. godine vraća se u Narodno pozorište Bugarske kao glavni reditelj. Predstave Aleksandra Morfova predstavljene su na međunarodnim pozorišnim festivalima u Beču, Kazablanki, Kijevu, Torunu, Ohridu, Beogradu, Vroclavu, Hamburgu, itd. Brojne uspješne projekte realizovao je i u Evropi – Francuskoj, Švedskoj, Makedoniji, Rumuniji, Letoniji i posljednjih godina u Izraelu”, navodi se u biografiji reditelja Morfova.