BILA JE NAJPOŽELJNIJA LJEPOTICA, ZA MUŠKARCE FATALNA: Udala se za SVEŠTENIKA, pa zavela 24 godine MLAĐEG DASU i umrla

Foto: CRISTINA QUICLER / AFP / Profimedia

18. vojvotkinja od Albe, koja je umrla u 88. godini, bila je jedna od najpoznatijih javnih ličnosti Španije. Njena čupava kosa (ponekad ofarbana u crveno), voštana koža i nervozan glas koji je izgovarao iskrena mišljenja učinili su je odmah prepoznatljivom. Nikada stidljiva pred kamerama i česta učesnica događaja u visokom društvu, bila je miljenica trač magazina, televizijskih emisija i, u poznim godinama, satiričara.

Vojvotkinja, poznata kao Kajetana de Alba, bila je neverovatno bogata i najveći privatni zemljoposednik u Španiji. Imala je palate širom zemlje, uključujući Palasio de las Duenas u Sevilji, njenu glavnu rezidenciju, i Palasio de Liria, gdJe je rođena, u Madridu. Dvorac kome je dugovala svoju titulu nalazi se u Alba de Tormesu, Salamanka. Obično je ljeto provodila u svojoj kući na Ibici ili nekoj drugoj u Marbelji.

Vojvotkinja od Albe
foto: Profimedia

Vojvodstvo Alba seže u 15. vijek, ali Kajetana de Alba je bila tek treća ženska članica dinastije koja je sama po sebi bila vojvotkinja. Njeni kumovi su bili kralj Alfonso KSIII i Viktorija Eugenie, njegova engleska kraljica. Bila je velikan Španije 14 puta i posjedovala je 46 plemićkih titula, uključujući vojvotkinju od Bervika, jakobitsku titulu, pošto je bila potomak Džejmsa II (VII od Škotske) i njegove ljubavnice Arabele Čerčil. Njene titule su joj davale nekoliko tajanstvenih privilegija, kao što je da ne mora da kleči pred papom i da joj je dozvoljeno da jaše konja u katedralu u Sevilji.

Kajetanin rani život nije bio tako lak kao što sugeriše njeno porijeklo. Proglašenje španske republike iz 1931. rezultiralo je protjerivanjem kraljevske porodice i društvenim sukobima jer su se seljaci bez zemlje borili da zauzmu često neobrađena imanja aristokrata. Jedva je vidjela svoju majku, Mariju del Rosario de Silvu, koja je bila bolesna od tuberkuloze i umrla kada je Kajetana imala osam godina.

foto: PPE/face to face / Face to Face / Profimedia

Imala je peripatetično djetinjstvo putujući sa svojim ocem, Jakobom, 17. vojvodom, sve dok on nije postao Frankov predstavnik u Londonu tokom građanskog rata 1936-39 i tamošnji ambasador od 1939. do 1945. U Londonu je buduća vojvotkinja dobila šire obrazovanje. Njen obožavani otac uveo ju je u svijet slikarstva i umjetnosti uopšte; ogromna privatna kolekcija Albe obuhvata slike El Greka, Velaskeza, Ticijana, Rembranta i Goje.

Ljubavni život

Kada je napunila 16 godina, Kajetana se prvi put zaljubila, i to u toreadora Pepe Luisa Vaskeza, kojeg je upoznala na jednom od svojih putovanja u Španiju. Voljela ga je više od svega i željela da se uda za njega čim napuni 18 godina, ali je njen otac zabranio ovu ljubav i poslao ćerku natrag u London.

Vojvotkinja od Albe nije bila žena klasične ljepote, ali je imala atraktivne usne, neobičnu kosu i vitak stas, što ju je izdvajalo i zbog čega je plijenila pažnju gde god se pojavi. Kažu da je imala neverovatnu harizmu i “ono nešto” što je muškarce izluđivalo.

Vojvotkinja od Albe
foto: Profimedia

U bračnu luku prvi put je uplovila 1947. godine sa Luisom Martinesom de Iruhom, inženjerom plemićkog porijekla. Vojvoda je odobrio brak, a Kajetana je bila veoma zaljubljena u svog muža. Francuski list Liberation nazvao je njihovo vjenčanje “najskuplje vjenčanje na svijetu”. Imali su šestoro djece, od kojih je svako dobilo posebnu plemićku titulu.

Iako je bila posvećena supruga i majka, Kajetana je bila pravi “uragan”. Voljela je flamenko ples i igrala je bolje nego bilo koja žena u Španiji. Njen hobi je pokrenuo tračeve da je Kajetana prevarila muža sa plesačem Antonijom i da je njeno četvrto dijete zapravo njegovo. Ali, ona je sve tračeve demantovala, a njen suprug je podržavao hobi svoje žene i nije obraćao pažnju na ružna govorkanja.

Vojvotkinja od Albe
foto: Profimedia

Ipak, kada je Pablo Pikaso poželjeo da mu Kajetana pozira naga za portret, Iruho je bio izričito protiv. Kajetana nije željela da pozira bez njegovog odobrenja, ali se zbog toga, kako je sama govorila, kasnije kajala do kraja života.

Kajetana i Luis proveli su 26 godina u braku, kada je Iruho 1972. godine preminuo od leukemije. Zanimljivo je da vojvotkinja nije željela da mu kaže od čega boluje sve do samog kraja.

Šest godina kasnije, Kajetana se ponovo udala za 41-godišnjeg Hesusa Agirea, bivšeg jezuitskog sveštenika koji je napustio svoj poziv zvog socijalističkih ideala. Visoko društvo kritikovalo je novi brak vojvotkinje, ali mladi kralj Huan Karlos nije mogao da kaže “Ne” Kajetani i odobrio je brak. Sa njim je živjela naredne 23 godine, sve dok Agire nije preminuo od raka.

Vojvotkinja od Albe
foto: Willi Schneider / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nakon njegove smrti, Kajetana je upala u depresiju koju je pokušala da izliječi različitim tretmanima za podmlađivanje i operacijama, ali to joj nije pomoglo ni za depresiju, ni za izgled. Pokušavajući da pobjegne od starenja, vojvotkinja je počela da se oblači ekscentrično, toliko da su je čak i djeca osuđivala i optuživala za nedolično ponašanje.

Vojvotkinja od Albe
foto: MOON / The Photo One / Profimedia

Iz depresije ju je izvukao 24 godine mlađi sluga Alfonso Dijez, kojeg je poznavala punih 30 godina. Dijez se zaljubio u Kajetanu i zaprosio je, a ona je pristala.

Odjednom, svi pripadnici visokog društva okrenuli su se protiv nje. Djeca su takođe bila bijesna, jer su smatrali da Alfonso želi samo porodični novac kojim je upravljala Kajetana.

2011. godine, Kajetana i Alfonso iznenadili su cio svijet i zapušili usta zlonamernim medijima – vojvotkinja je sav svoj novac (oko 3,5 milijardi dolara) ostavila svojoj deci! Zatim su se venčali, 95-godišnja mlada igrala je flamenko na svojoj svadbi ne skidajući osmeh sa lica, a njen mlađi suprug dokazao je svima da je želeo samo Kajetanu, a ne njen novac.

Godine 2009. kupila je grobnicu od bijelog mermera na groblju San Fernando u Sevilji, kako bi bila sahranjena pored groba toreadora za kojeg se pričalo da je bio njen ljubavnik.

Izvor: Stil.rs