Znate li šta je najskuplji sastojak u parfemima?

Foto:Pixabay

On je tajna parfema koji je Gabriel Šanel nosila do smrti, Lutensovog legendarnog parfema Iris Silver Mist, krije se i u muškim parfemima kao što je Dior Homme, a bez njega mnogi parfemi ne bi mirisali isto, a možda se ne bi tako dobro prodavali. Među njima je i Lancôme La Vie Est Belle, parfem koji je u nekoliko godina zaredom proglašen najprodavanijim parfemom u Francuskoj.

Iris je cvijet koji se može naći na svakom uglu, ako se malo osvrnete oko sebe. Tipično je ljubičast i uspravan, elegantan, ali malo čudnovatog izgleda, često se uzgaja kao ukrasna biljka, a u Srednjem vijeku se smatralo da ima magijska i alhemijska svojstva.

A, iris o kojem pričamo u kontekstu parfema već Pallida, poznatija kao blijeda perunika. Iris Pallida, koja raste po obali Dalmacije, sjevernoj Italiji, i na jugu Francuske, možda je najcjenjenija mirisna esencija u paletama kreatora parfema koji rade za najluksuznije brendove svijeta.

Ako na Iris Pallidu naiđete negdje, ako joj priđete nosom, nećete osjetiti bogznašto. Jer, irisov miris ne dobija se ekstrakcijom cvijeta, već njegovog korijena koji raste pod zemljom i kopa se u oktobru. No, kada se jednom iskopa, rizom irisa nije još spreman za ekstrakciju. Prvo ga treba dobro ručno očisititi, razrezati na manje dijelove, a nakon toga dehidrirati tokom tri dana na 30°C kako bi izgubili 60 odsto vode koju sadrži. U protivnom će početi plijesniti. Potom slijedi najvažniji dio obrade: sušenje.

Na jutenoj tkanini,korijen se sušie 2 do 3 godine, sve dok ne postane tvrdi poput komada drveta, nakon toga se melje u fini prah, i tek se tada se može početi ekstrahovati esencija parnom destilacijom. Pretfinalni proizvod destilacije je maslac, takozvani “beurre d‘iris” ili “concrète” koji se na kraju nanovo destiluje da bi se dobio apsolut, ili čista esencija u viskoznom stanju. Cijena kvalitetnog irisovog maslaca, na primjer onaji italijanske sorte Pallida koja raste na obroncima Toskane, može doseći i do 100 000€ po kilogramu. Usput rečeno, ako negdje pročitate da neki parfem sadrži notu “orrisa”, radi se o stručnom terminu koju koriste kreatori parfema, a odnosi se upravo na ekstrakt rizoma irisa.

No, po čemu je iris toliko poseban i zbog čega se stavlja u formule parfema? “Ono što je najzanimljivije kod esencije irisa, je: što ga duže nosimo na koži, to on miriše jače i voluminoznije”, kaže Kristofer Šeldrek, nos koji se u kući Šanel brine za mirisne sirovine, plantaže, pa i plantaže irisa u Grasu na jugu Francuske gdje je Šanel počeo uzgajati sâm svoj iris.

Šanel je parfemska kuća kojoj je esencija irisa u istoriji. Svoj je prvi parfem s tom dragocjenom esencijom lansirala davne 1970. Ime je dobio po datumu rođenja Koko Šanel (19.08.), koja je nosila N°19, slavnu “devetnaesticu” do posljednjih dana. Sa stalnom adresom u hotelu Ritc, nekoliko koraka od svog butika u ulici Kambon, Šanel je kolumnistici Karme Tesije jednom prilikom prepričala zanimljivu anegdotu u vezi devetnaestice.

“Izlazila sam iz hotela Ritc, kada me nepoznati muškarac s američkim akcentom potapšao po ramenu i rekao mi da njegove prijateljice zanima koji to parfem nosim. Ja sam mu na to odgovorila: a zašto ne biste pošli za mnom, pokazat ću vam‘, i odvela sam ih do butika. Tek tada su shvatili ko sam,” piše Pier Galant u svojoj knjizi “Godine Šanela” o parfemu koji je kreirao tadašnji nos kuće Henri Robert.

Parfemi s irisom dugo nakon toga nijesu bili u modi. Ukusi su se mijenjali, sve dok se nijesu pojavile male nezavisne parfemske kuće koje nisu toliko marile za trendove, koliko za individualizam, i ponovno vratile iris u fokus.

Izvor:RTCG