ZAŠTO JE RAMAZAN NAJSVETIJI MJESEC U ISLAMSKOJ KULTURI? Za njega se vezuju mnogi običaji, a jedan je posebno važan

Foto: Shutterstock

Tokom Ramazana, muslimani imaju za cilj da duhovno rastu i izgrade jače odnose sa Alahom.

Prema islamskoj vjeri, Ramazan je mjesec u kojem su poslaniku Muhamedu objavljeni prvi ajeti Kurana prije više od 1.400 godina.

Svake godine muslimani širom svijeta očekuju uočavanje novog mladog mjeseca koji zvanično označava prvi dan Ramazana, devetog mjeseca islamskog kalendara i najsvetijeg mjeseca u islamskoj kulturi. To je za islamske vjernike sveti mjesec jer je u njemu počela objava Kurana, piše National geographic.rs.

Islamski kalendar je lunarni kalendar, i mjeseci odgovaraju početku nove mjesečeve faze. S obzirom da je islamski kalendar 11 do 12 dana kraći od solarne godine, datum početka Ramazana se mijenja.

Početak i kraj Ramazana određuje odbor za posmatranje Mjeseca u Saudijskoj Arabiji. Bahrein, Egipat, Kuvajt, Oman, Katar i Ujedinjenih Arapski Emirati vode se saudijskim primerom, kao i mnoge druge države kao što su Indonezija, Liban, Maroko, Sirija, balkanske države… Ostale se vode svojim viđenjem mladog mjeseca.

Kako se slavi Ramazan?

Tokom Ramazana, muslimani imaju za cilj da duhovno rastu i izgrade jače odnose sa Alahom. Oni to čine tako što se mole i čitaju Kuran, i uzdržavaju se od ogovaranja, laganja i svađe.

Tokom čitavog mjeseca, između izlaska i zalaska sunca, za sve muslimane je obavezan post (osim za bolesne, trudne, putnike, starije i žene koje imaju menstruaciju). Propušteni dani posta mogu se nadoknaditi tokom ostatka godine.

Obroci su prilika za muslimane da se okupe sa drugima u zajednici i zajedno prekinu post. Doručak pred zoru, ili suhur, obično se dešava u 4:00 ujutro prije prve molitve u toku dana, Fajr ili Sabah namaz.

Večernji obrok, iftar, može da počne kada se završi molitva zalaska sunca, Magreb – obično oko 7:30.

Pošto je prorok Muhamed prekinuo post urmama i čašom vode, muslimani jedu urme i za suhur i za iftar. Urme su bogate hranljivim materijama, lako se vare i obezbeđuju tijelu šećer nakon dugog dana posta.

Nakon poslednjeg dana Ramazana, muslimani proslavljaju njegov završetak Ramazanskim bajramom – “festivalom prekida posta” – koji počinje zajedničkim molitvama u zoru. Tokom tri dana svečanosti, učesnici se okupljaju da se pomole, jedu, razmjene poklone i odaju počast preminulim rođacima. Neki gradovi su takođe domaćini karnevala i velikih molitvenih okupljanja.

Izvor. National geographic.rs.