Zapaženo gostovanje CNP-a u Dubrovniku

Foto:KMD

Predstava „Ja sam ona koja nisam“ Mata Matišića, u režiji Vita Taufera, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, izvedena je sinoć pred punom salom Kazališta Marina Držića u Dubrovniku, shodno Sporazumu o saradnji koji su upravnici dva teatranedavno potpisali u Podgorici. Predstava koja se kroz tri jednočinke bavi ženama različitih generacija i njihovim načinima borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško, izazvala je veliko interesovanje i odlične reakcije dubrovačke publike. 

Paolo Tišljarić, direktor Kazališta Marina Držića naglašava važnost komunikacije među pozorištima i državama.

„Izuzezetno nam je važna ova saradnja koja traje sada već nekoliko godina, od kada nas je „Ekvinocijom“ spojio Ivica Kunčević. Šteta je da ne postoji intenzivniji kulturni dijalog među našim državama i ova vrsta saradnje sigurno daje doprinos jačanju veza između nas. Nadam se da ćemo u narednom periodu imati priliku da napravimo koprodukcioni projekat i da ćemo i time pokazati da su ovakve saradnje moguće. 

Sve što zajedno radimo jeste gradnja mostova između država, u kojima je, nažalost, za mnoge i dalje svjež rat koji se dogodio i siguran sam da su to mostovi mira. Mislim da je Mate Matišić fantastičan povod za dalje povezivanje naša dva pozorišta i zaista smo se veselili ovom gostovanju, što potvrđuje i puna sala i sve to jeste dokaz da je saradnja potrebna i moguća“, istakao je Tišljarić.

Prema riječima direktora Crnogorskog narodnog pozorišta Ilije Subotića, razvoj i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje je među najvažnijim strateškim interesima i prioritetima nacionalnog teatra.

“Projekti koji iz tog konteksta proizilaze umnogome doprinose vidljivosti CNP-a i našeg stvaralaštva na širem planu, potom promociji Crne Gore kao značajne kulturno-umjetničke destinacije, njegovanju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa u ovoj oblasti, a s druge strane za crnogorsku publiku obezbjeđuje uvid u kretanja i domete recentne pozorišne produkcije drugih zemalja.

Uzvratno gostovanje CNP-a u Dubrovniku potvrđuje naš Sporazum o saradnji i snažan je podsticaj daljih veza dva pozorišta i naših umjetnika, zajedničkog rada i promocije raznolikosti kulturnih izraza i praksi. Radujemo se daljoj saradnji s Kazalištem Marina Držića, kao i drugim institucijama i organizacijama u oblasti pozorišne umjetnosti i produkcije iz Republike Hrvatske”, istakao je Subotić.

Reditelj predstave Vito Taufer pimijetio je da je publika reagovala slično kao i u Podgorici.

„Siguran sam da bi rekcije bile iste i u Sloveniji, da bi se ljudi i smijali i malo plakali, jer zaista pripadamo sličnim svjetovima. U tome je, između ostalog, ključ ovog komada, živimo slične živote u ovom našem regionu, iste matrice, i zato je i prepoznavanje ljudi skoro istovjetno“, rekao je Taufer. 

Varja Đukić, prvakinja CNP-a koja u trećoj jednočinki igra ulogu Stanke, podsjetila je na gostovanje nacionalnog teatra u Dubrovniku 2019. godine.

„Naše prvo gostovanje sa „Ekvinocijom“ je imalo poseban značaj iz više razloga i to igranje u Kazalištu Marina Držića je bilo neka vrsta uzajamnog slavlja. Tada se vidjelo do koje mjere naše pozorište ima svoje kvalitete, prije svega glumačke. Mislim da je to i večeras bilo dominantno, pored sjajne Tauferove režije i izvrsne Matišićeve drame. Uživali smo u radu na ovom komadu, u večerašnjoj igri. Dramaturg predstave Stefan Bošković jeste prilagodio komad našem prostoru i kontekstu, ali čini se da to uopšte nije smetalo dubrovačkoj publici, naprotiv, ištitavalo se sve ono što je originalno u Matišićevom tekstu. Ipak, utisak je da je publiku, prije svega, osvojila zajednička glumačka igra. 

Presudno je važna saradnja između pozorišta i različitih gradova, država, naročito na ovom bliskom prostoru. Zato su važni sporazumi poput ovog koji su potpisale uprave naših pozorišta. Razmjena, gostovanja, zajednički projekti, daju nam širinu, samopouzdanje, ne možemo igrati samo u svojoj sredini. Pozorište mora da diše. Srećna sam što smo ovdje igrali večeras i srećnasam zbog publike koja je sa zadovoljstvom gledala našu predstavu“, istakla je Đukić.

Rediteljka Aida Bukvić istakla je da je bilo zadovoljstvo gledati CNP u Dubrovniku.

„Uvijek je zanimljivo vidjeti neka nova tumačenja, gledala sam praizvedbu ovog teksta u Zagrebu u ZKM-u i lijepo je vidjeti novi tekst koji živi svoj život. Kompletan ansambl ostavio je na mene zaista snažan utisak“, kazala je Bukvić.

U predstavi koja je premijerno izvedena u CNP-u krajem januara ove godine, uloge tumače: I čin – Anđela Marunović, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Srđan Grahovac, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević, Marko Kažić, kao i studentkinje glume FDU Cetinje: Mina Mićović, Andrea Drašković, Radmila Škuletić i Kristina Mrkić. II čin: Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević i Davor Dragojević. III čin: Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Anđela Marunović i Srđan Grahovac.

Sporazum o saradnji između Crnogorskog narodnog pozorišta i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika potpisan je u januaru ove godine, a podrazumijeva razmjenu programa, umjetničkog i stručnog kadra, te otvara mogućnost za razvoj koprodukcija. Na osnovu predmetnog sporazuma, u Crnogorskom narodnom pozorištu, na početku drugog dijela jubilarne 70. sezone, dubrovačko pozorište gostovalo je s najnovijom produkcijom “Kraljice”, prema Šekspirovim dramama i tekstu Tibora Hrsa Pandura i Livije Pandur, koja je i režirala navedenu predstavu.