Vrijeme doručka povećava rizik od dijabetesa za 59 odsto

Foto:Unsplash

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u toku danu. To je zato što vaše tijelo tokom sna prolazi kroz takozvani post i ujutro mu je potrebna energija. Zbog toga je važno da ranije doručkujemo.

Nova studija Instituta za globalno zdravlje u Barceloni koja je sprovedena na 100.000 ljudi, otkrila je da vrijeme kada odlučite da doručkujete može povećati šanse za dobijanjem dijabetesa.

Naime, glavni autor studije – doktor Manolis Kogevinas otkrio je da doručak nakon devet sati ujutro povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 59 odsto, u poređenju s ljudima koji su doručkovali prije osam ujutro.

Jedite sat nakon buđenja

Takođe, istraživanjem su otkrili da nije zdravo ni potpuno preskakanje doručka jer i to povećava šanse za dijabetes, a otkrili su da i večera nakon 22 sata može povećati rizik od ove bolesti. Ističu da su ljudi koji češće jedu manje obroke, smanjuju rizik od dijabetesa.

Posebno navode da metabolizam treba održavati u skladu s unutrašnjim “satom” tijela, poznatim kao cirkadijalni ritam, koji reaguje na svjetlost. Tako tijelo navodi da ste budni tokom dana, a kada padne mrak daje signal da je vrijeme za spavanje.

Prethodne studije takođe su pokazale da prehrana koja nije usklađena s vašim dnevnim ritmom može povećati rizik od bolesti srca, dijabetesa i prekomjerne težine. Iako je dijabetes češće zastupljen kod starijih osoba, stručnjaci su upozorili da se on sada brže širi kod osoba mlađih od 40 godina.

Izvor:DAN