Prva ‘kupola za spavanje’ u kojoj možete zaspati brojeći ovce – doslovno!

  • FOTO: EMMA SLEEP INSTAGRAM


Engleska kompanija za tehnologiju spavanja kreirala je pravi mali glamping raj u ruralnom dijelu Sussexa u kojem može ugostiti dvoje gostiju i ponuditi im luksuzni bračni krevet s pogledom na idilično okruženje iz svih uglova.

Nakon večere i smještaja za noćenje, goste se potiče da broje ovce dok šetaju oborom prije nego što lagano utonu u blaženi san pod zvijezdama.

Brojanje ovaca više je od babske priče

‘Shleep Sanctuary’ kreirala je tehnološka kompanija za spavanje Emma Sleep, a pokrenuli su je putem takmičenjaa realiziranog ovog ljeta. Kupola je napravljena nakon ankete provedene među 2000 odraslih osoba, od kojih se čak 44% suočava s poteškoćama kada je riječ o utonuću u san.

Više od petine (21%) ispitanika teško je spavalo zbog zabrinutosti oko krize i troškova života, dok je 23% stalno zabrinuto zbog posla.

Brojanje ovaca više je od babske priče – to je isprobana i testirana tehnika vizualizacije na koju se Britanci oslanjaju kako bi se uspavali. Također, oni žude za spokojnim i mirnim okruženjem u kojem bi se što lakše mogli opustiti i usnuti.

‘Maštovito ometanje’ – kognitivna strategija za pomoć

Studija je također otkrila da 23% ispitanika tvrdi da im je kvaliteta sna sada gora nego ikad prije, a 10% priznaje da se ne mogu sjetiti kad su posljednji put dobro spavali. Pokušavajući poboljšati tu poraznu statistiku, 14% odraslih upotrijebilo je ‘taktike vizualizacije’ poput brojanja ovaca u pokušaju da se dobro naspavaju.

Studija je otkrila i faktore za koje vjeruju da povećavaju njihove šanse za dobar san – uključujući svjež vazduh i zvukove prirode.

“Kada se redovno praktikuju, dokazano je da ove vrste vježbi smanjuju broj otkucaja srca potičući sporije disanje i aktivirajući parasimpatički živčani sistem”, objašnjava Theresa Schnorbach, znanstvenica za spavanje u Emmi. ‘Maštovito ometanje’ također je uspješna kognitivna strategija za pomoć pri spavanju, gdje zamišljate ugodnu i opuštajuću sliku sa što je više moguće detalja – poput brojanja pahuljastih ovaca koje preskaču ogradu.

Cilj je iskoristiti što više kognitivnih sposobnosti kako bi se zabrinjavajuće misli potisnule. Istraživanja pokazuju da to ne samo da skraćuje vrijeme potrebno da se zaspi, već i poboljšava kvalitetu sna!

Izvor: naturala.hr