The Body Shop: prirodom inspirisana ljepota

Kada je Body Shop prvi put otvorio svoja vrata 1976. godine, to je bila mala zeleno ofarbana radnja na ulicama Brajtona u Engleskoj. Njegov pristup ljepoti bio je radikalno drugačiji od velikih igrača u industriji. Bilo je jednostavno – etički izvori i sastojci na prirodnoj bazi iz cijelog svijeta, u poslovnom pakovanju koje ste lako mogli da dopunite. Proizvodi i rituali ljepote napravljeni za svako tijelo, zbog kojih se žene osjećaju dobro u svojoj koži – nikada im ne obećavajući da će izgledati kao neko drugi. Prije skoro 50 godina, ovakav pristup je bio ispred konkurencije. Sa Anita-inom strašću prema planeti i kampanjom za ciljeve, Body Shop je uvijek bio više od brenda ljepote. Imao je svrhu – profit i principi koji su zajedno u harmoniji. Njihovi proizvodi nikada nijesu bili testirani na životinjama i niko nije iskorišćavan u njihovoj proizvodnji. Sarađivali su pošteno sa poljoprivrednicima i dobavljačima i pomogli zajednicama da napreduju kroz Community Fair Trade program. Danas sve više brendova ide njihovim stopama, a svijetu je to potrebno.

Kada je Body Shop tek započeo svoj put, industrija ljepote je imala prilično postavljene ideje o tome kako djevojke i žene treba da izgledaju. Ali i Anita je imala svoje ideje. Vjerovala je da je ljepota čovekov izvor radosti, komfora i samopoštovanja. Bilo je to ono što ste voljeli kod sebe i zbog čega ste se osjećali dobro. Njeni kozmetički proizvodi su, kako je vjerovala, više bili u vezi sa svakodnevnim ritualima samoljublja umjesto lažnog obećanja mršavljenja i protiv starenja koje je industrija forsirala. Nije željela da kreira proizvode kako bi žene izgledale na određeni način – već da im pomogne da budu najbolja verzija sebe. Anita je u duši bila aktivistkinja. To je ono što je The Body Shop-u dalo jedinstvenu svrhu i podsticaj za društvene promjene. Prava feministkinja i aktivistkinja za ljudska prava, izgradila je brend na osnaživanju žena i djevojaka sa svakim proizvodom i svakom poslovnom odlukom, težeći jednakosti i stvaranju mogućnosti za žene kroz Community Fair Trade program. Principi koje su neki označili kao “feminističke” – inkluzivnost, saradnja i saosjećanje – temelj su brenda.

The Body Shop uvijek teži da kreira proizvode koji rade za vas, a da pritom nanose minimalnu štetu životnoj sredini. Cilj im je da koriste održive, prirodne sastojke i sastojke prirodnog porijekla – a takođe imaju za cilj da koriste i ekološki prihvatljive sintetičke sastojke (nevjerovatno, ponekad su vještački sastojci bolji za životnu sredinu). Pokrenuli su svoj Community Fair Trade program 1987. godine. Nabavljaju etičke, visokokvalitetne sastojke i pribor od hiljada proizvođača, farmera i zanatlija širom svijeta, od ručno rađenog shea putera iz Gane do ručno rađenih papirnih kesa za poklone iz Nepala. Na taj način, pomažu svojim partnerima da steknu pristup tržištu, poboljšavaju svoju egzistenciju i ulažu u lokalne društvene i ekološke projekte koji imaju koristi za čitave zajednice.

Još jedna sjajna stvar je to da je The Body Shop posvećen tome da postane najodrživiji biznis koji može da bude, i uvijek teže da smanje svoj uticaj na planetu. Stalno pregledaju pakovanje proizvoda i rade na dugoročnim ciljevima održivosti, odnosno na razvoju ambalaže sa nultom stopom otpada. Prije 2 godine, pokrenuli su najodrživiju liniju proizvoda za njegu kose do sada – bočice i tube se mogu 100% reciklirati i napravljene su od 100% reciklirane plastike, uključujući Community Fair Trade recikliranu plastiku prikupljenu sa ulica Bengalura u Indiji. Trenutno se više od 68% ambalaže tehnički može reciklirati. Do 2025. svi proizvodi za kupanje, tijelo i kosu biće u potpunosti reciklabilni. U Body Shop-u žele da se fokusiraju na dugoročnost i da naprave promjene koje će trajati – poput suočavanja sa globalnom krizom plastike i razvoja održivih opcija pakovanja. Dug je put, ali uvijek gledaju u budućnost sa dva jasna cilja: prvo, sva ambalaža proizvoda će biti kompostabilna, pogodna za ponovno punjenje ili vraćanje za neku drugu namjenu i drugo, sva ambalaža proizvoda koja se može ponovo puniti ili vraćati biće napravljena od obnovljivih i recikliranih imputnih materijala.

Da se vratimo na početak priče: Kada je Anita Roddick osnovala Body Shop 1976. godine, ona je ugradila radikalnu ljubav prema planeti u DNK brenda. Kada je pokrenula etičku revoluciju, nije se zezala. Održala se pred svojim kritičarima i otvorila put za pravedniji, ljepši svet. Ona je bila pionir cruelty-free održivih praksi u industriji ljepote. Zalagala se za transparentnost industrije i način poslovanja koji je ukorijenjen u ljubaznosti. Ovim jednodušnim pragmatizmom ona je postavila temelje pristupu ljepoti The Body Shop-a. Trenutno su formule proizvoda 100% vegetarijanske i 60% veganske. Plan je da do kraja 2023. godine, cijeli portfolio formula proizvoda bude sertifikovan od strane Vegan Society. U međuvremenu, spustiće glave i nastaviti ono što je Anita započela. Na taj način možete da se usredsredite na to da se osJećate najlJepše, bezbJedno u saznanju da se The Body Shop brine za detalje umjesto vas. Sastojci za ljepotu mogu biti zbunjujući. Trebalo bi da se sa uživanjem mažete njihovim proizvodima, a ne da buljite u zbunjujuće etikete da biste provjerili da li su u skladu sa vašim vrijednostima. To je njihov posao. Zato vas, vjerujemo na zadovoljstvo mnogih čitateljki, obavještavamo da su proizvodi The Body Shop dostupni i na crnogorskom tržištu, eskskluzivno u  “Cosmetics” marketima, ali i za online poručivanje preko njihove aplikacije.

Autorka: Kana Tomašević/zenskiportal.me