Kakva genijalna ideja – prazne poslovne zgrade koriste se za uzgoj hrane!

  • FOTO: PEXELS I AREA 2 FARMS

Kompanija Area 2 Farms, koja se bavi uzgojem zelja, začinskog bilja i korjenastog povrća na vertikalnim farmama, u napuštenim je objektima vidjela svoju novu poslovnu priliku

Gotovo na samom ulazu u Washington D.C. nalazi se Arlington, grad u kojem su prije pandemije bile brojne poslovne zgrade, no kako je kriza utjecala na zatvaranje mnogih poslovnih subjekata tako se i ovo mjesto suočilo sa sve većim brojem napuštenih zgrada.

Kompanija  Area 2 Farms – koja se bavi uzgojem zelja, začinskog bilja i korjenastog povrća na vertikalnim farmama zahvaljujući nedostatku tradicionalnih zakupaca kancelarija – u napuštenim je objektima vidjela svoju novu poslovnu priliku!

Sve je više pretplatnika na nedeljnu dostavu svježeg povrća

Naime, kako se stvorio višak poslovnih prostora u visokim zgradama, a stanodavci su otvoreni za nove ideje, tako su Jackie Potter i Tyler Baras iznijeli svoje ideje o farmi u zatvorenom prostoru. Očito je ideja vlasnika Area 2 Farms bila dobra jer je posao na području Arlingtona procvjetao – sve je više pretplatnika na njihovu nedeljnu dostavu svježeg povrća.

Area 2 Farms koristi sofisticirani sistem pokretne trake Silo kako bi se smanjili naporni sati uzgoja u zatvorenom prostoru. To nije hidroponski sistem jer se unutar farmi nalazi pravo tlo, što znači da mogu uzgajati korjenasto povrće poput krompira, mrkve i rotkvica.

Kada se pravilno izvodi, vertikalna poljoprivreda može proizvesti isto koliko i tradicionalna poljoprivreda, ali s puno manje prostora i bez brige o vremenu ili štetnicima. Očito se to može učiniti i u središtu grada, gdje je zemljište na visokoj cijeni.

Nove ekonomske prilike i sve više ‘zelenih radnih mjesta’

Ciara O’Brien je za časopis Modern Farmer provela istraživanje i otkrila kako je 20% uredskih prostora u SAD-u napušteno te da će do 2030. godine oko 300 milijuna četvornih stopa u gradovima jednostavno biti zastarjelo – što zbog zatvaranja poslovanja a što zbog činjenice da su mnogi zadovoljniji radom na daljinu.

Činjenica jest i da se gradovi mijenjaju svaki dan, a dragocjeno je i to da se uslijed novih poslovnih prilika sve više otvara novih ‘zelenih radnih mjesta’, da se prostori uljepšavaju te opskrbljuju lokalne zajednice svježom hranom. To je nešto što je zaista dragocjeno!

Izvor: naturala.hr