“Soulfood” Slavka Kalezića na 24. Internacionalnom festivalu monodrame u Bitolju

Monodrama “Soulfood”, autorski projekat Slavka Kalezića rađen po tekstu Žane Poliakov, biće izvedena u subotu 13. maja na Internacionalnom festivalu monodrame u Bitolju u Makedoniji. Pored Slavka Kalezića u programu 24. Festivala monodrame u Bitolju učestovaće glumci iz 11 zemalja, sa ukupno 13 monodrama. Ovo je jedan od najznačajnijih festivala koje Bitolj ima, koji slavi glumu umjetnika iz cijelog svijeta.

“Imamo impresivnu lepezu novih i afirmisanih glumaca iz mnogih zemalja: Estonije, Mongolije, Italije, Španije, Crne Gore, Kosova, Izraela, Srbije, Hrvatske, Litvanije i naravno, naše autohtone makedonske glumce. Ovo je jedini festival monodrame u našoj zemlji, a jedan od rijetkih na Balkanu” – rekla je direktorka Kulturnog centra Maja Andonovska Ilijevski, organizatorka festivala.

“Monodrama “Soulfood” je priča koja govori o suštinskim životnim vrijednostima. Razmišljao sam o tome kuda želim da odvedem gledaoce. Tekst je feministički orjentisan s obzirom na to da je pisan iz Žaninog ugla. Ovo je monodrama koja se zalaže za oslobađanje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga (domaćice, supruge, majke, seksualnog objekta) i za prihvatanje žene kao cjelokupne ličnosti”

zenskiportal.me