“Ja sam ona koja nisam” premijerno na Velikoj sceni

U Crnogorskom narodnom pozorištu večeras će u 20 sati na Velikoj sceni premijerno biti izvedena predstava “Ja sam ona koja nisam”, po tekstu Mata Matišića, u režiji Vita Taufera. Tri jednočinke se, svaka na svoj način, bave ženskim pitanjem. U prvoj nailazimo na mladu ženu na početku života opterećenu porodičnim nasljeđem, u drugoj u zrelom dobu i u trećoj, u 65. godini u trenutku rekapitulacije svojeg života. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom u okruženju koje je dominantno muško.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=qYcABpYKiQU

“O Matišićevom tekstu „Ja sam ona koja nisam“ bih mogao da pišem danima, pletući narativ jednom rečenicom, kakav utisak i ostavlja zbir ova tri teksta. Nijesam se susrijetao mnogo puta s tako pametnim piscem koji besprekorno vlada formom. No, nije slučajno Matišić i izuzetan džez muzičar, jer u transpoziciji, melodija jezika i putanja narativa jeste nalik džez improzvizaciji, iako melodija cirkuliše kroz precizno i čvrsto zadate situacije i odnose. Taj jezik kruži oko Matišićevog svijeta, iznad bogatog zvučnog pejzaža i tek povremeno žaokom dotakne duboke tačke ljudske prirode. Reditelj Vito Taufer ne sarađuje prvi put s Matišićem, poznaje sve njegove džepove i rukavce, prati brze i neočekivane promjene u dinamici, nagle prelaze između tonaliteta i omogućava glumcima da u krupnom zamahu izraze svoje emotivno tumačenje”, napisao je dramaturg Stefan Bošković o predstavi.

Osim Boškovića, autorski tim predstave čine: Lazar Bodroža, scenograf, Lina Leković, kostimografkinja, muziku potpisuje Mate Matišić, koreografkinja je Julija Milačić-Petrović Njegoš, a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Uloge tumače: I čin – Anđela Marunović, Stevan Radusinović, Gorana Dragašević, Srđan Grahovac, Žaklina Oštir, Jelena Nenezić, Dejan Đonović, Lazar Dragojević; Predrag Pavićević, Marko Kažić, kao i studentkinje glume FDU Cetinje: Mina Mićović, Andrea Drašković, Radmila Škuletić i Kristina Mrkić. II čin: Ana Vučković, Zoran Vujović, Lazar Dragojević i Davor Dragojević. III čin: Varja Đukić, Izudin Bajrović, Aleksandar Gavranić, Ana Vučković, Anđela Marunović i Srđan Grahovac.

Predstava “Ja sam ona koja nisam” je na repertoaru i sjutra (utorak 30.januara) u 20 sati. Ulaznice se mogu rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.