Da li biste posjetili hotel sa nula zvezdica?

Ilustracija, Shutterstock/SBriggs

Da hotel ne mora nužno da bude u nekoj zgradi na kakve smo i navikli, pokazali su švajcarski konceptualni umjetnici. Njihov hotel ne liči ni na jedan do sada, a ima sve što i svaki hotel, počevši od kreveta.

Hotel sa nula zvezdica je inovativni koncept švajcarskih umjetnika kojim oni žele da skrenu pažnju javnosti na sve veće klimatske promene i na štetnost djelovanja čovjeka na planetu i društvo.

Njihov hotel je u potpunosti u suprotnosti sa običnim hotelima. Nalazi se na lokalnom putu pored benzinske pumpe u selu Sailon, na jugu zemlje u kantonu Valais. Ovaj hotel ima nula zvezdica, nema zidove ni plafon, već samo jedan bračni krevet. Zbog toga može biti postavljen bilo gde, na planini, u vinogradu ili u šumi pored puta.

Umetnici su već imali iskustva u hotelijerstvu, njihove prethodne verzije hotela su bile postavljene u idiličnom švajcarskom selu. Međutim, shvatili su da je njihova misija da ukažu na promjene koje su neophodne u društvu. Potrebno je što prije da počnemo da razmišljamo o problemima u svijetu, klimatskim promjenama, ratu i ostalim štetnim djelovanjima čovečanstva.

U novoj verziji hotela, gosti ne mogu da uživaju u miru i tišini. Njima odmor remete automobili i gužve u saobraćaju, kao i ljudi na benzinskoj pumpi. Autori hotela ističu na nije više poenta u spavanju i odmaranju, već u preuzimanju inicijative i odgovornosti. Hotel sa nula zvezdica je njihov doprinos globalnoj borbi protiv zagađenja ne samo planete, već i društva.

Kasnije su shvatili da takav koncept može biti ostvarljiv i u praksi, pa su “hotel“ podigli na različitim mjestima po prirodi. Jedino što ih može poremetiti jeste iznenadna kiša ili snijeg.

Izvor: B92, TU Magazine