CNP: Baletski koncert “Novogodišnja čarolija” 24. decembra

Baletski koncert “Novogodišnja čarolija” biće održan na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u nedjelju, 24. decembra u 18 sati, u organizaciji baletske trupe “Allegro” i Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” iz Podgorice.

Sa željom da u Novoj godini bude više kvalitetnih, kulturnih sadržaja za djecu i mlade, koncert će otvoriti Milena Milatović, supruga predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.

“Baletska umjetnost pruža djeci priliku da se obrazuju i izražavaju kroz pokret, muziku i glumu i tako podržava njihov zdrav razvoj. Moja želja je da u Novoj godini više djece u Crnoj Gori ima priliku da učestvuju u baletskim predstavama bilo kao izvođači ili kao publika. Umjetnost je i jedan od načina da se borimo protiv nasilja i njegujemo mentalno zdravlje naših građana od malena”, poručila je Milatović.

Na novogodišnjem koncertu u nedjelju učestvovaće preko stotinu djece i mladih među kojima su članovi baletske trupe “Allegro” i učenici baletske škole “Vasa Pavić” iz klase profesorica Viktorije Strugar i Manje Drašković. Pored njih, koreografije je radila i Ksenija Sinđić, koja je ujedno i prva solistkinja na koncertu.

“Veliki broj djece i mladih koji su svake godine na našim koncertima jasno poručuju da u Crnoj Gori postoji interesovanje za razvoj baletske umjetnosti. Veoma sam zahvalna Prvoj dami što će otvoriti našu novogodišnju čaroliju. Vjerujem da će baletska umjetnost u Crnoj Gori u budućnosti imati još veću podršku državnih institucija, jer to je ključno za razvoj baleta u svakoj državi”, poručila je Viktorija Strugar, osnivač baletske trupe “Allegro” i baletski pedagog u školi “Vasa Pavić” u Podgorici.

Novogodišnji koncert sastoji se od baletskih minijatura. Uz djecu i mlade koji se bave baletom zaigraće i polaznici rekreativnog baleta za odrasle, kako bi poslali poruku da je ples univerzalni jezik za sve ljude.