4 savjeta za brži rast kose

Shutterstock.com

Ko to ne želi: dugu, raspuštenu, gustu kosu. Ali nisu svi blagoslovljeni obimnom kosom. Međutim, postoji nekoliko malih trikova pomoću kojih možete ubrzati rast kose.

Ova četiri savjeta mogu pomoći:

 1. Redovno šišajte vrhove
  Ima nešto u tome kada vam frizer od poverenja stalno govori da se češće dolazite na šišanje. Jer ako redovno šišate vrhove, dugoročno ćete imati zdraviju kosu. Naravno, vaša kosa zbog toga neće brže rasti, ali ispucali vrhovi mogu odlutati i uzrokovati da se pojedinačni pramenovi sve više i više lome. Kao rezultat toga, gubite volumen i vaša kosa postaje manje gusta.
 2. Vašoj kosi je potrebna pauza od pegle i fena
  Naravno, redovno ravnanje, uvijanje ili feniranje nije dobro za našu kosu. Jer toplota isušuje strukturu kose i čini kosu lomljivom. Stoga je važno da se s vremena na vrijeme odmorite i izbjegavate stiliziranje i feniranje. Jer na taj način se dužine mogu oporaviti i ne opterećuju se svaki dan.
 3. Dobro njegujte vlasište
  Ono što malo ljudi zna: Nezdravo i zapušteno vlasište može dovesti do gubitka kose. Jer perut može dovesti do upale u folikulima dlake. Stoga je važno redovno njegovati vlasište npr, piling. Redovne maske su takođe dobre za vaše vlasište i jačaju rast kose. Piling također potiče cirkulaciju krvi i stimulira rast kose.
 4. Prava ishrana za zdravu kosu
  Ono što jedete takođe utiče na rast vaše kose. Na primjer, pazite da unosite puno vitamina A, jer je takozvani retinol dobar za strukturu kose. Vitamini B i C takođe mogu podržati rast.

Ovi vitamini su dobri za vašu kosu:

Vitamin A: Retinol je dobar za rast kose. Sadrži: Povrće, šargarepa, paprika, slatki krompir
Vitamin B: Stimulira metabolizam i osigurava zdravo vlasište. Sadrži: piletina, riba, banane, spanać, avokado
Vitamin C: prenosi gvožđe do korjena kose. Sadrži: agrumi
Proteini: Kosa se sastoji od 90 posto proteina, tako da joj je potrebno puno proteina da ostane jaka i raste.
Gvožđe: Odgovorno za rast telesnih ćelija. Sadrži: ribu, meso, pasulj, grašak