Vrpca i NeoneoN zaokružuju Festival kulture Zabjelo

Podgorički bendovi NeoneoN i Vrpca će biti lokalni reprezenti na ovogodišnjem dvodnevnom izdanju Festivala kulture Zabjelo koje će se održati 9. i 10. juna na stadionu „Nikola Šćepović“.

Oni se pridružuju već najavljenim jakim muzičkim imenima iz regiona: kultnoj rok i pank grupi Zabranjeno pušenje, herojima regionalne alter rok scene Kanda, Kodža i Nebojša, vodećem alter pop imenu regiona Letu Štuke, beogradskom repkor-krosover sastavu Sunshine, splitskom rep-rok bendu TBF, fantastičnoj IDI PRESTER & Lollobrigida i miljenicima crnogorske publike, mostarskom sastavu Zoster.

Nakon što su na prvom izdanju nastupile neke od najvećih regionalnih rokenrol zvijezda  – Partibrejkers, Darko Rundek i Ekipa, Zoster i Parampaščad i time ispisale muzičku istoriju Zabjela ali i cijele Podgorice, Festival kulture Zabjelo nastavlja sa dovođenjem nekih od najznačajnih imena regionalne rokenrol scene. U okviru „Festivala kulture Zabjelo, više od dvadeset regionalnih i lokalnih izvođača alternativne muzike vraća rokenrol na veliku scenu u Crnoj Gori, tokom više od mjesec dana, na nekoliko lokacija širom zemlje. Mjesec rokenrola u Crnoj Gori počinje prve sedmice maja, a kruna festivalskog programaodržaće se 9. i 10. juna na stadionu „Nikola Šćepović“.

Vrpca je podgorički sastav koji postoji od 2012. godine i koji čine : Miloš Pejović gitara, Danilo Pendo bas, Ivan Bakić bubanj, Dino Kapetanović gitara i frontmen Braco Subotić. Muzika koju Vrpca stvara nije vezana striktno za jedan žanr, može se reći dream pop, cross over, grunge, ambient, indie,  r’n’r ….. Najjednostavnije – alternativni rok. Ovaj podgorički sastav je kroz devet pjesama koje čine album prvijenac „Oko sfere“ objedinio kritičko  – posmatrački osvrt na grad i društvo u kom živimo, ljubav – kao dominantni motiv većine pjesama i ono esencijalno vječno filozofsko pitanje – ko smo, odakle smo i koja je naša uloga na svijetu.

NeoneoN je bend osnovan pod imenom Neon u Podgorici 2012. godine. Predstavlja krunu dogogodišnjeg prijateljstva i saradnje dvojice osnivača i vođa – pjevača Marka Vukčevića i gitariste Ilije Pejovića. Muzičku priču tokom godina oplemenjivao je veliki broj muzičara koji su prolazili kroz bend, a trenutni i nadamo se konačni sastav čine : Marko Vukčević – vocal, Ilija Pejović – gitara, Filip Vulanović – bas i Milan Vujović – bubanj.


Od svog osnivanja bend se trudi da publici predstavi konkretan, svirački dobro oblikovan zvuk, podržan savremenom tehnikom, ozvučenjem i atraktivnim scenskim nastupom. Počevši s pjesmom “Ti i ja” 2018. godine , bend se sve više okreće autorskom radu a od skora i u potpunosti prelazi isključivo na stvaranje i sviranje svoje autorske muzike. Nižu se singlovi “Mit”. “Tattoo” i “Daleko odavde” (duetska saradnja sa Ivanom Dečakom, frontmenom hrvatske grupe Vatra). Sa dolaskom 2023. bend odlučuje da svoju prvu deceniju obilježi nizom promjena i nadgradnji. Tako na iznenađenje velikog broja ljudi nedavno objavljuje promjenu u svom nazivu, pa Neon postaje NeonoeN. Ovaj svojevrsni zaokret prati i novi studijski rad. U toku je snimanje četiri nova singla koja će publika premijerno moći da čuje uživo na Festivalu kulture Zabjelo.

Prvi kontingent dvodnevnih ulaznica za Festival kulture Zabjelo po poklon cijeni od 15 eura je rasprodat. Festivalske ulaznice po redovnoj cijeni od 20€ se mogu kupiti putem interneta (na linku https://bit.ly/3ZhQdHd) a uskoro i na Tabacco Shop prodajnim mjestima. Ove godine će organizatori festivala dio prihoda od ulaznica donirati Fondaciji „Ognjen Rakočević“, kao i domaćinima festivala Fudbalskom klubu Zabjelo.

Izvor: zenskiportal.me