VEDRANA RUDAN ŠOKIRALA NOVIM TEKSTOM: Otišao je sa 50 godina mlađom, imaju i dijete

RTS printscreen 

Tekst Vedrane Rudan o godišnjici braka izazvao brojne komentare!

Tekstovi Vedrane Rudan uvjek nailaze na ogromno interesovanje, a naročito kad piše o porodičnim odnosima. Poznata je kao kolumnistkinja bez dlake na jeziku, brutalnim jezikom govori o djeci i unucima, a sad je objavila novi tekst o braku, pun ironične gorčine. 

“Danas nam je trideseta godišnjica braka. Nemam Instagram, nisam na fejsu, ne mogu ti na moderan način opisati svoja osjećanja. Da sam žena ovog vremena napisala bih ti, Ljubavi, ti si uvjek bio moja stijena. Pa dodati zvezdice i srca. Stijena? Što to znači? Jednom sam se penjala po stijenama i slomila nogu. Koja kurč*va stijena?

Ili, Ljubavi, uvjek si mi bio svjetlo na kraju tunela. Koje sr*nje. Nikad nisam naš brak doživljavala kao tunel, a još manje tebe kao svetioničara koji mi pokazuje put. Ili, Vatra ljubavi koja u meni gori ista je ona kojoj danas slavim trideseti rođendan. Koja vatra?

Ipak, od žene koja je s mužem provela trideset godina očekuje se da ga nekako definiše. Ja tebe doživljavam kao Čovjeka koji voli punjene paprike. To je, zlato, naš brak obelježilo snažnije nego tridesetogodišnje valjanje u kojekakvim krevetima. Uvek si vodio ljubav, koji kretenski izraz, zašto ljudi jeb*nje zovu “vođenje ljubavi”, u krevetu. Zbog kičme, zbog upale bubrega, nisi podnosio vrućine, hladnoću, maglu, vlagu, vjetar, kišu ni zahode domaćina kod kojih smo slavili mnogobrojne dočeke novih godina.

Youtube / TV Prva 

Da, zato kad na današnji dan pogledam unazad pred očima mi je ogroman lonac punjenih paprika, ne tvoj kur*c.

Maloprije me zvala Kika. “Kako si?” “Super.” “Vidjela sam ga. S njim je bila kuja, mali je bio u kolicima. Jako lijepo dijete. Ne Sjećam se našeg vjenčanje i moje bijele vjenčanice i kako sam imala tanak struk iako sam bila tri mjeseca trudna. Trebala sam nositi nešto staro, nešto novo i nešto plavo. Nosila sam stare balerinke jer da sam navukla štikle bila bih za glavu viša od tebe. Kad ćeš shvatiti da nisi visok 1.80cm nego 1.71cm? Vjenčanica mi je bila nova. Zaboravila sam na “nešto plavo”, jebi*a. Zato si otišao s onom kravom mlađom od nas pedeset godina?

vedrana rudan

Youtube / K1 

Kika me pitala jesam li što primetila? Nisam. Koja normalna žena gleda muža nakon trideset godina braka? Ali, kad danas pogledam unazad, ipak sam vidjela promjenu u tvom ponašanju.

Ti koji si godinama zbog upale prostate navlačio podgaće već krajem avgusta, pred godinu ili dvije, ne mogu se sjetiti, krenuo si svoje tanke noge uvlačiti u calvina kleina. Je li mi zvono zvonilo na uzbunu? Kurče*o zvono se nije oglasilo.

Ja sam bila sretna. Nije ugodno gledati starog muškarca u debelim, vunenim hulahopkama. Izgledao si kao jebe*i, zimogrozni, trudni baletan. A kad si mi rekao da više ne moram kuvati juhu od volujskog jezika za tvoju mamu i tad sam bila sretna. A kad si mi rekao da ideš dvije nedelje na službeni put ali nisi znao u kom ćeš hotelu odsjesti i tad sam bila sretna.

Nazvao me tvoj advokat. “Gospođo, urazumite se. Nakon trideset godina braka imovina se dijeli popola. Vaš je suprug advokat, stručnjak za međunarodno trgovačko pravo, a vi pišete knjige. Njegova je satnica hiljadu eura, vaši honorari…” Drkadžiji je neko rekao istinu o hrvatskim izdavačima lopovima. “Niste to smjeli učiniti…”

Skinula sam ga. Htjela sam mu reći, odje*i, stari prd*njo, on je tvoj vršnjak, ima šezdeset i devet. Nisam. Danas se sve snima “radi poboljšanja naših usluga”. Ne bih htela da mi na sudu maše transkriptom pa da me prodana sutkinja proglasi neuračunjivom.

Vedrana Rudan o godišnjici braka

Youtube / TV Prva 

Tvoj advokat je rekao da si popizdeo. Ti si popizdeo? Ti? Što sam trebala učiniti? Pasti bez borbe? Kuća je uknjižena na moje ime, izašao si iz nje, oplodio, bar ti tako misliš, gotovo maloletnu kobilu, a ja bih se trebala smešiti i dati ti pola kuće. Odje*i, ljubavi. Kuću sam “poklonila” sinu, sad se ti mlati na sudu sa sinom. Bitka će trajati dvadeset godina jer i ja konja za trku imam. Uštedela sam nešto love u ovih trideset godina. Ti ćeš potplaćivati suce i sutkinje, potplaćivat ću ih i ja. Uvek si bio škrt, pravda će biti na mojoj strani.

Jučer mi se javila tvoja stara. “Nedostaju mi tvoje juhe od volujskog jezika.” Ubacila sam jezičinu u hladnu vodu i odnijela joj juhu. Nije ona kriva ni za šta.

I tako ja sada sjedim u našem ogromnom dnevnom boravku, gledam more i cijedim bocu Chateau Margaux. Tvoj advokat bi rekao da pola boce pripada tebi. Ko te je*e, dragi, načeću i drugu. Na grob naše ljubavi noćas ću položiti četiri hiljade eura u tekućem stanju.

I još samo ovo. Prekrasan je osjećaj biti sama u ogromnoj kući na obali mora dok smrad punjenih paprika stanuje negde drugde.

Izvor:lepaisrecna