Švajcarska idila Bogu iza nogu: Vrijedi svaki pređeni kilometar-video

Foto: canadastock/Shutterstock

Hotel “Grimzel hospic“ u Švajcarskoj spada u najusamljenije u Evropi. Do njega se stiže podzemnim tunelima i žičarama.

Vekovima stara bolnica Grimsel nalazi se usred sumornog i stenovitog pejzaža, na tirkiznoj vodi vještačkog jezera. Iz nekadašnjeg prkosnog rudarskog doma posle sveobuhvatnog renoviranja iznikao je izuzetno elegantan hotel, mjesto za estete i ljubitelje prirode. Sa panoramskim salonom, salonom sa kaminom, barom, restoranom, zavodljivim vinski podrumom i udobnim sobama koje uključuju svaki mogući komfor. Ova gostionica, na trgovačkom putu Pijemont-Burgundija, u dokumentima se pominje još 1142. godine. Sagrađen 1932. između dvije brane, nakon što je stara bolnica potopljena, ovo je bio prvi hotel sa grijanjem na struju u Evropi. O nekadašnjem stilu gradnje svedoče borovi i kule hale.

Hospic, koji se prvi put pominje 1400. godine, bio je tokom srednjeg vijeka hostel za siromašne koji su pješačili preko prevoja i pripadao je okrugu Oberhasli. Nakon paljevine koju je pokrenuo gostioničar 1852. godine, zgrada je morala biti potpuno obnovljena. Nakon toga, počele su da rastu pritužbe na Hospic, koji je ljeti često bio prepun putnika. Bedekerov turistički vodič je pisao o njemu.

“Ćelije su odvojene samo drvenim letvicama tako da možete čuti i najmanju buku čak i tri ćelije iznad.”

Do velikih strukturnih promjena došlo je tek kada je izgrađena velika hidroelektrana.1930. godine. Podignuta je nova gostionica na višoj stijeni između dva dijela brane usred neplodnog stenovitog pejzaža. Sa svojim masivnim stepenastim dvovodnim krovom i otvorenim zidom, hotel je izgledao savršeno.

Na svom otvaranju, Hospic je dospio na naslovne strane kao prvi hotel sa električnim grijanjem u Evropi. Nakon sveobuhvatnog renoviranja između 2008. i 2010. godine, impozantna nekadašnja kuća za građevinske radnike i rudare elektrane pretvorena je u hotel bez premca.