Šest stvari koje treba da znate o Deda Mrazu

Tokom vjekova mijenjao je kostime. U različitim djelovima svijeta nosio je različita imena. Vezivan je za hrišćanske svece, paganske svjetkovine, osporavan od crkve, zakonom zabranjivan, pa čak i javno spaljivan. Ali vjerovali u njega ili ne, Deda Mraz je veliki šaljivdžija i taman kada pomislite da o njemu znate baš sve, on izvede neki novi trik.

Bio je neženja do sredine 19. vijeka. Baba Mraz se prvi put pominje u “Legendi o Božiću” koju je napisao filadelfijski misionar Džejms Ris.

Njegova zaprega najbrža je na svijetu. Saonice vuče devet irvasa: Igrač, Zabavljač, Šaljivdžija, Kupidon, Lisica, Blic, Bućkalica, Kometa i najpoznatiji Rudolf – jelen crvenog nosića, a njihova imena u originalu vuku korjen iz latinskog, njemačkog, engleskog i drugih jezika… Deda Mraz ima svega 31 sat (i to zahvaljujući vremenskim zonama) da na Badnje veče i božićno jutro isporuči sve poklone. To znači da njegove saonice jure brzinom većom od 2.800 kilometara u sekundi!

Dva grada tvrde da su Deda Mrazov dom. Stanovnici Sjevernog Pola na Aljasci kažu da, ako želite da upoznate pravog, onda treba da posjetite njih. S druge strane iz mjesta Ravanijemi u Finskoj poručuju da mu je kancelarija tamo. Selo Deda Mraza u tom mjestu jedino je na svijetu gde možete da popričate sa Deda Mrazom 365 dana u godini.

Možda ste sumnjali ili mislili da mu ne treba, ali Deda Mraz ima i pilotsku dozvolu i pasoš. Pilotsku dozvolu mu je dodjelila američka vlada 1927. godine, dok je svoj prvi pasoš dobio od Kanade 2013. godine. Tokom posebne ceremonije u Torontu, kanadski ministar zadužen za imigracionu politiku tom prilikom je rekao: “Mraz je, kao i drugi kanadski građani koji uživaju u putovanjima širom svijeta, oduševljen dobijanjem e-pasoša koji je među najprihvaćenijim i najsigurnijim putnim ispravama na svijetu, bilo da putujete kolima, brodom ili uz pomoć letećih irvasa.”

Kada je riječ o pismima, ubjedljivo najviše mu pišu djeca iz Francuske. Statistika kaže da mu iz Francuske stiže 1.700.000 pisama, na drugom mjestu je Kanada sa 1.350.000 a na trećem SAD sa oko milion pisama. Latinoamerikanci, posebno Meksikanci, imaju drugu taktiku. Oni pisma Deda Mrazu šalju, po principu brze pošte, ubacujući ih u balone koje zatim puštaju u vazduh.

Деда Мраз је заштитини знак кока-колиних рекламаDeda Mraz zaštitni znak Coca Cola reklame

I naravno kostim. Tokom decenija i vjekova svog postojanja Deda Mraz se pojavljivao u kostimima različitih boja: od zelene, preko plave do braon. A onda ga je, kaže legenda, 1931. godine “Koka-Kola” obukla u boje svog brenda – crveno-bjeli kostim. Od tada do danas Deda Mraz je najprepoznatljiviji upravo u tom kostimu, i uvjek u glavnoj ulozi “Koka-Kolinih” prazničnih reklama.

Izvor: https://www.rts.rs/