Preporuke dermatologa: Koliko često treba da se umivamo?

Foto:Shutterstock

Koliko često treba da perete lice? Dermatolozi imaju na umu “magični broj”, ali prava učestalost pranja lica zavisi i od individualnih potreba vaše kože, koje mogu zavisiti od tipa kože.

Zašto je važno oprati lice?

– Čišćenje lica je ključno za održavanje zdravog izgleda i zdravog osjećaja kože. Lice skuplja prljavštinu i ulja i ako se ne uklone mogu dovesti do iritacije i drugih problema sa kožom. Sve u svemu, koža bi bila prljavija, više suva, masnija i izgledala bi starije bez svakodnevnog čišćenja lica – kaže Anand Geria sertifikovani dermatolog, piše Evryday Health.

Koliko često umivati lice?

Dermatolozi bi se složili da je generalno dovoljno umivati lice dva puta dnevno.

– Kažem pacijentima da je važno da operete lice ujutru i na kraju dana – kaže dermatolog. Na taj način uklanjate nečistoće koje su se možda nataložile na koži tokom noći, a zatim uklanjaju prljavštinu, nečistoće i svu šminku ili proizvode koji se koriste tokom dana. Međutim, kako se napominje, ne postoje određene smernice.

Iako se preporučuje pranje lica dva puta dnevno čak i za pacijente koji imaju osjetljivu kožu ili kožna oboljenja, neki dermatolozi savjetuju samo jednom dnevno u određenim okolnostima.

Pravi način za pranje lica

Razmislite o svom tipu kože, navikama šminkanja i svakodnevnim aktivnostima – kaže Geria i objašnjava da sledimo ove korake:

Navlažite lice mlakom vodom.

Nanesite nježno sredstvo za čišćenje lica kružnim pokretima vrhovima prstiju, obraćajući dodatnu pažnju na T-zonu i liniju vilice.

Dobro isprati.

Osušite lice čistim peškirom.

Izvor:DAN\Evryday Health