IKA – NOVI KULTURNI BREND U CRNOJ GORI I REGIONU

Gost Radio Titograda Predsjednica skupštine Internacionalne Kulturne Asocijacije – Milanka Aranitović Rakočević, književnica IKA – NOVI KULTURNI BREND U CRNOJ GORI I REGIONU

Radio Titograd: – Kao predsjednica skupŝtine ove asocijacije, kako biste predstavili IKU? Šta je, zapravo IKA?

Milanka Aranitović Rakočević: – IKA je, jedna institucija, prepoznatljiv brend u Crnoj Gori i regionu, a plod je par entuzijasta, okupljenih oko Veljka Veljovića kao idejnog tvorca, plod iskrenih neimara koji su u jednom, ne baš svijetlom trenutku prevage sveopšte digitalizacije koja sa sobom nosi otuđenost, odljudnost, tražili i pronašli model u kojem se mladalačkoj kreativnosti daje na volju i izbor da gradi svoj svijet i svemir snova. – IKA je plod neizmjerne empatije, ljubavi i brižnosti o djetetu, za njegovo zdravo odrastanje, mentalnu higijenu duha i spoznaju da je život blagoslov i dar. – Plod i težnja da se u svakom biću sačuva ono ljudsko i prirodom dato, da se vertikale vrijednosti ne obruše u ovom haotičnom rađanju nekog novog modela u kome se čovjeku otima i poriče sloboda da bude ljudsko biće koje misli, mašta i kreira. – Prije dvije ipo godine: Vesna Kljajić, Ivana Minić, Marina Bošković i ja, okupili smo se oko Veljkove ideje, naoružani strpljenjem i spremni da pokucamo na vrata svih opština, obrazovno – vaspitnih institucija za djecu i mlade i taj svijet neograničenih mogućnosti ujedinimo i izvedemo na “bojno polje” u kome će pisana riječ stati na crtu mobilnoj ekspanziji i pokušati da sačuva dječije maštaonice i knjigu kao posebnu magiju. – Neosporno uložen je ogroman trud, rad i pregalaštvo, pređeni kilometri, utrošeni sati pregovaranja i uvjeravanja da je IKA svetionik i jedna od poslednjih “Bastiona” u odbrani djeteta pred poharom od jednoobrazja, nekreativnosti i progona knjige.

Radio Titograd: – Šta je sve stalo u taj kofer od protekle dvije ipo godine? –

Milanka Aranitović Rakočević: – U prvoj (pilot) godini stala je Manifestacija “Afirmišimo mlade stvaraoce od 10 – 18. godina”, dvadeset i pet takmičarskih večeri u isto toliko opština u Crnoj Gori, stale su dvije finalne večeri, proglašeni i nagrađeni najbolji autori poezije, proze i interpretatori. – Ušlo je u dosije IKE veče poezije posvećene Crnoj Gori ( “LUČA”), veče ljubavne poezije “TVRĐAVA OD LJUBAVI” i istoimeni zbornici afirmisanih imena na poetskom nebu naše zemlje, manifestacija ,,VITOVIM I ŠOBIĆEVIM STAZAMA”.

Stao je prvi internacionalni Festival humorističke poezije ” NASMIJ ME PJESMOM”, ovogodišnji novi krug “Afirmišimo mlade književne stvaraoce”. Stalo je mnogo ljubavi, radosti, srećnih trenutaka, aplauza, suza, na hiljade zahvalnica, pohvalnica, diploma, medalja i pehara… Stao je projekat za djecu i mlade naših iseljenika širom svijeta ” CRNA GORA MOJA MATICA” u saradnji i sufinansiranju Uprave za saradnju sa dijasporom, koji je podržala i Vlada Crne Gore.

Radio Titograd: – Očigledno je da se IKA profilisala kao trenutno najprisutnija na polju kulture za mlade, da je postala priča za respekt i neko kome državne institucije i resorna ministarstva duguju pažnju i podršku… Šta dalje planirate?

– Milanka Aranitović Rakočević: – Imamo mnoštvo ideja i planova. Ono što znamo je da ne smijemo i nećemo stati, jer smo shvatili da smo u jednoj sveopštoj misiji, misiji od opšteg dobra i nastojaćemo da ovaj grumen planete koji je mjesto susretanja i preklapanja, prožimanja raznolikih vjetrova koji našu zemlju čine fascinantno šarmantnom i posebnom i o kojoj, u poslednje vrijeme, mnogi sa strašću samo govore. – Nastojaćemo i dati sve od sebe da promovišemo talente i svako dijete, da promovišemo kvalitetnog čovjeka i očuvamo onaj spoj mediteranskog šarma i balkanske strasti koji ovdje svi nosimo u sebi, da promovišemo svakog mladog stvaraoca koji nosi svoj pečat i ostavlja trag u ovom vremenu. A zar to nije smisao života?

Autor:radiotitograd.me