Ovo su najbolje (i najgore) boje sjenki za svaki ton kože

  • FOTO: PEXEL

Dio onoga što šminku, osobito sjenke i ruževe za usne, čini tako zabavnom je eksperimentiranje s novim proizvodima i bojama – jer na kraju krajeva, kada je make up u pitanju, ne postoje stroga pravila.

No, slično pažljivo odabranoj garderobi, korisno je imati nekoliko aduta na koje možete stalno računati da će na vam dobro izgledati i naglasiti vaše crte lica. Slično kao i kod odjeće, najveći pokazatelj koje boje sjenki će vam najbolje stajati – prema vizažistima – je boja kože.

Personalizirani izgled za svaki ton kože

Kao što svako treba laskavu majicu i traperice, svako treba i boju sjenke koja je idealno nekoliko nijansi svjetlija od tona kože za isticanje obrva i kapaka, zajedno s dubljom nijansom koja se može koristiti za dodavanje dramatičnosti (ili dotjerivanje) vanjskim uglovima oka i olovke koje se ne razmazuju.

Ako tražite inspiraciju za neke nijanse sjenke, prvo trebate raščlaniti neke od nijansi, proizvoda i tehnika kako biste stvorili personalizirani izgled za svaki ton kože.

Boje sjenki za svijetlu kožu

Što se tiče sjenke na svijetloj koži – manje je više. Prozirne boje pigmenta mogu imati veliki uticaj, stoga se odlučite za nježne boje, poput tamno-smeđe boje, boje šampanjca ili nježne boje šljive. Izbjegavajte jako pigmentirane ili vrlo tamne boje jer one mogu izgledati upadljivo. Kada konturirate oči, poželjet ćete odabrati nešto što je samo nekoliko nijansi tamnije od vaše boje kože. Također, trebali biste se kloniti crvenih i ružičastih (koje mogu učiniti da izgledate umorno ili bolesno) i sivih nijansi (koje mogu izgledati više poput modrica).

Bež nijanse, poput bijele kafe, sjajne su na kapku jer mogu sakriti crvenilo, a istovremeno dodati sjaj. Za prirodan izgled, nijanse boje slonovače, kosti i ljuske jajeta korisne su za razbuđivanje i definiranje obrva.

Boje sjenki za srednje/medene tonove kože

Srednji i medeni tonovi kože obično dobro funkcionišu s mnogo boja sjenki, a ne izgledaju previše upadljivo. Uopšteno govoreći, tople, svjetlucave nijanse i pigmentirani, metalik finiši bit će vaš najbolji izbor. Ružičasto zlato posebno je sjajno na kapcima jer se može nositi tokom dana, a zatim se može dotjerati tamnom olovkom za oči ili jačom bojom za usne tokom noći.

Nema mnogo boja koje treba izbjegavati, iako mat smeđe i ljubičaste nijanse previše slične tonu vaše kože mogu dati isprani izgled. Za konturiranje, uključite srednje bronzanu boju koja je nekoliko nijansi tamnija od vaše kože. Nanesite je na vanjski ugao očiju i razmažite preko crne olovke.

Boje sjenke za duboke/tamne tonove kože

Kada je riječ o pojačavanju dubokih i tamnih tonova kože, najbolje je odabrati nijanse koje se ističu. Ne bojte se stvaranja kontrasta. Odaberite sjenku koja oponašaju način na koji vaša koža sjaji na jagodicama za sunčanog dana. Također, možete dodati 24-karatnu zlatnu ili bakrenu nijansu na kapke i koristiti tamnu sjenku poput espressa, boje šljive ili crne za oči za bolji izgled.

Živahne, hladne nijanse u zelenoj i plavoj mogu izgledati posebno laskavo, ali ako želite ostati neutralni, radije odaberite bakrene, bronzane i tople jesenske nijanse. Izbjegavajte sjenke pepeljaste ili bijele boje, koja mogu izgledati dosadno ili biti nevidljiva na tamnoj koži.

Izvor: Naturala.hr