Otvoreni čas iz Metodologije sa Varjom Đukić

U okviru nastave iz predmeta Metodologija umjetničkog i naučnog istraživanja za studente master studija Glume, Režije, Produkcije i Dramaturgije gošća na otvorenom času koji će biti održan u srijedu 20. decembra u Press sali CNP-a u 18 sati biće glumica Varja Đukić, prvakinja nacionalnog teatra.

Nedavno je objavljena i predstavljena javnosti knjiga San na javi: o teatru s ovog kraja svijetaKnjigaVarje Đukić predstavlja značajan doprinos praksi i teoriji izvođačkih umjetnosti. Tekst knjige, odnosno noseće poglavlje Dijalog nastaje kroz postupak kreativnog intervjua koji kroz misli, govor i tekst Varje Đukić i Aleksandra Milosavljevića čitaocima pruža uzbudljiv uvid u autopoetiku Varje Đukić i njenu umjetnost glume i režije.

Razgovor i predavanje sa studentima i zainteresovanom publikom biće prilika za razgovor o radu na knjizi koja se čita i kao monografija i kao dokumentarni roman. Knjiga se čita  kao teorija umjetnika i predstavlja primjer upotrebe različitih metoda i tehnika koje umjetnici koriste u procesu istraživanja, knjiga je prevođenje umjetničke prakse u tekst koji sadrži različite aspekte  umjetnosti glume, režije, dramskog i književnog teksta, scenskog prostora i kulturne i umjetničke produkcije.

Razgovor će voditi red. prof. mr Janko Ljumović, a otvoreni čas se organizuje u saradnji sa Crnogorskim narodnim pozorištem.

Izdavač knjige je Sibila d.o.o., a objavljivanje su podržali: Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište ,,Zetski dom, Opština Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu – Glavni grad Podgorica. Urednik knjige je Aleksandar Milosavljević, dramaturg, pozorišni kritičar i teatrolog.  Na 324 stranice sadrži Dijalog – Varja Đukić i Aleksandar Milosavljević, tekstove Milene Dragićević Šešić, Blagote Erakovića, Borisa Liješevića, Kruna Lokotara, Vesne Čučić, Miroslava Minića i Stele Mišković, iscrpne navode iz kritika i prikaza pozorišnih predstava, teatrografiju, filmografiju i bibliografiju Varje Đukić. Knjiga je ilustrovana fotografijama i dokumentacijom iz perioda 1982-2023. godine. Izvori dokumentacije su Jugoslovensko dramsko pozorište, Crnogorsko narodno pozorište, Kraljevsko pozorište „Zetski dom”, Grad teatar Budva, Dah teatar, CZKD, Atelje 212, Barski ljetopis, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”, Sibila d.o.o. Knjižara Karver.


Direktor fotografije je Duško Miljanić, a grafičko oblikovanje monografije potpisuje Nikola Latković