Neko jednostavno ostavi cigarete, a šta su opcije za one kojima je to pravi izazov?

Foto: Fripik

Bez obzira da li se radi o porodici, prijateljima, ili stručnom savjetniku, pomoć na putu ka zdravijem životu je više nego dobrodošla

Mnogo je načina da se prekine pušenje, ali postoji jedna stvar koja ovaj proces čini znatno lakšim – podrška. Bez obzira da li se radi o porodici, prijateljima, ili stručnom savjetniku, pomoć na putu ka zdravijem životu je više nego dobrodošla.

Svako ovu transformaciju doživljava drugačije, zato ne postoji univerzalni recept za uspjeh. Na primjer, neki pušači jednostavno ostave cigarete bez puno problema, nekima pomažu razgovori i terapija sa stručnim licem, neki koriste nikotinsku terapiju, a oni koji ne uspijevaju da ostave cigarete sve se više odlučuju za manje štetne alternative.

Opcija ima više jer postoje brojni zamjenski proizvodi koji mogu pomoći pri odvikavanju od pušenja. Neki od njih sadrže nikotin i korišćenje ovakvih proizvoda u cilju prestanka pušenja naziva se nikotinska zamjenska terapija. Takođe, pušači se sve više okreću i uređajima koji ne sagorijevaju duvan.

Nikotinska žvaka ispušta nikotin koji organizam apsorbuje putem sluzokože i tako zadovoljava svoje potrebe za ovom supstancom. Nikotinski flaster je transdermalni flaster koji ispušta nikotin u vaš organizam i time ublažava simptome nastale usljed prestanka korišćenja duvana.

Manje štetne duvanske alternative – ovi uređaji ne sagorijevaju duvan i, ukoliko su podvrgnuti strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju se boljom opcijom od nastavka pušenja. Naime, naučne studije su pokazale da se sa povećanjem temperature duvana formira više štetnih materija i iz duvanskog dima se oslobađa oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno. Ove studije ujedno pokazuju da je ključni problem kod pušenja upravo duvanski dim, a ne nikotin.

Manje štetne alternative, sa druge strane, ne sagorijevaju duvan, već ga posebnom tehnologijom griju. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima.

Važno je naglasiti da ovi uređaji isu u potpunosti bez rizika, jer sadrže nikotin koji stvara zavisnost. Ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbjednosti, poput IQOS-a mogu biti dobra zamjena za ljude koji bi inače nastavili da puše. Naravno, najbolji način oslobađanja od rizika je da se svi pušači odmah i bez odlaganja odreknu svih oblika duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Izvor:Portal Analitika