Let 3 priprema koncert za pamćenje u Podgorici

Grupa Let 3 je jedna od najpoznatijih i najkontroverznijih rok grupa koja je nastala u Rijeci, tokom osamdesetih godina prošlog vijeka. Njihova muzika, scenski nastupi i tekstovi često su izazivali kontroverze, ali su stekli i veliku popularnost i kultni status među ljubiteljima alternativnog roka. Oni će u subotu 9. septembra nastupiti u Podgorici na platou iza zgrade Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra, uz novosadski pankrok sastav Atheist Rap, na četvrtom izdanju Rockstrikcije.

„Jako se veselimo tome što poslije dužeg vremena stižemo u Podgoricu gdje ćemo s našim dobrim prijateljima iz grupe Atheist Rap održati koncert za pamćenje i tako razveseliti našu broj nu publiku. Bit će to nezaboravna večer za sve!“ – kazao je Zoran Prodanović Prlja.

Od osnivanja benda 1987. godine do ranih 90-ih i krvavog raspada Jugoslavije, Let 3 je bio ljuta alternativa namijenjena onima koji su odrasli na panku i postpanku. Izuzetni tekstovi, uvijek perfektan izvođački nivo, dramaturška i stilska dorađenost koncerata i javnih nastupa generalno, muzička specifičnost uvijek praćena britkim humorom i osjećajem za bizarno, samo su neke od karakteristika unikatne muzičke pojave zvane Let 3.

Obnaženi nastupi, ležeći performansi, provokativni stihovi nakon raspada Jugoslavije, albumi bez pjesama i kupaca, pa sve do Evrovizije – ovo je put koji je tokom 36 godina duge karijere prešao rok bend Let 3 iz Rijeke. Iako je sastav tokom svoje višedecenijske karijere postao prepoznatljiv po provokativnim nastupima koji su budili burne polemike, njihov performans na Dori, u okviru kojeg su na sceni bile i rakete, izazvao je pravu buru u javnosti. Danima se nagađalo šta naziv pjesme, ali i tekst, uopšte znače, a onda su  rokeri otkrili da pjesma “ Mama, ŠČ” ima antiratnu poruku. Riječki rokeri imaju čak 3,3 miliona pregleda na YouTube kanalu Eurosonga.

Riječani su prije nekoliko dana objavili i dugoočekivani album u novom ruhu odabranih hitova iz svog dugogodišnjeg, nemalog muzičkog opusa. Album “ŠČ!” od sada je dostupan na svim streaming servisima, a uskoro će se naći i u fizičkoj prodaji na vinilu. Uz eurovizijski uspjeh i najemitovaniji hrvatski singl u domaćem etru u prvoj polovini 2023. godine, na izdanju se nalazi još 10 odabranih pjesama, od kojih je prva objavljena bila ,,Izgubljeni“, u kojima je Let 3 ugostio omiljene Splićane TBF i mariachi bend El combo, a nakon nje doletio je ,,Golub Vaso“ pojačan Sinišom Vuicom.  Slijedila je moćna verzija ,,Sam u vodi“, koju je sa Prljom izvela diva hrvatske muzičke scene – Tereza Kesovija, a o kojoj je književnik Miljenko Jergović tada napisao: „Bog je tu pjesmu pustio na svijet, samo da bi je jednom otpjevala Tereza Kesovija“. Sa „Jedine“ je obrađena i ‘Drama’, prema riječima mnogih, proročanska pjesma, čiju je novu verziju svojim prepoznatljivim vokalom otpjevala Alka Vuica. Uz objavu dvostrukog vinilnog izdanja „Jedina“, kao singl je objavljena i nova odabrana obrada – ‘Profesor Jakov’, još jedna od legendarnih pjesama Leta 3, neizostavna na koncertnim set listama, a u 2023. novo ruho podarili su joj Alen Vitasović , ženski zbor Harmonija disonance i El Combo. 

Na četvrtom izdanju Rockstrikcije koje će se održati na platou iza zgrade Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra, nezaboravan rokenrol doživljaj za sve posjetioce uz Let 3 prirediće i novosadski pankrok sastav Atheist Rap. Bendovi su imali zajednički koncert 2015. godine na Festivalu uličnih svirača u Novom Sadu, na osnovu koga je lako zaključiti da Podgoričane 9. septembra očekuje pravi rokenrol spektakl pod vedrim nebom.

Ulaznice u pretprodaji po cijeni od 10€ se mogu kupiti online putem linka – (https://fixr.co/event/rockstrikcija-iv-tickets-903862958) kao i na prodajnim mjestima – Itaka Library Bar, Texas Pub i Texas Ranch Pub. VIP ulaznice po cijeni od 20€ se mogu kupiti online, dok će ograničen broj ulaznica biti u prodaji i na ulazu na događaj. U toku je i akcija „3+1“ tokom koje uz tri kupljene ulaznice, posjetioci četvrtu dobijaju na poklon! Ulaznice na akciji se mogu kupiti isključivo putem interneta, do utorka 5. septembra ili do isteka zaliha. Na dan događaja ulaznice će biti moguće kupiti na ulazu na događaj, po cijeni od 12€. Zvanična banka Rockstrikcije je CKB, te će svi posjetioci koji kupe svoje ulaznice na ulazu na događaj CKB Visa karticom dobiti cash back u iznosu od 20%.