Kako poboljšati mentalno zdravlje u 2024.

Foto:Pixabay

U modernom, užurbanom svijetu, gdje briga o mentalnom zdravlju postaje sve važnija, pred nama je nova godina koja pruža priliku za introspekciju i primjenu pet jednostavnih, ali efikasnih strategija.

Ove metode nam mogu pomoći da se nosimo sa stresom i poboljšamo naše opšte mentalno blagostanje.

Isprobajte provjerenu metodu za bolji san

Dovoljno spavanja je jedna od najvažnijih stvari koje možemo učiniti za naše mentalno zdravlje. Spavanje igra ključnu ulogu u regulaciji raspoloženja, kognitivnim funkcijama i opštem emocionalnom i psihološkom blagostanju.

Stalna i kvalitetna rutina spavanja može imati pozitivan uticaj na suočavanje sa stresom. Davanje prioriteta kvalitetnom spavanju postaje važan korak u brizi o vašem mentalnom zdravlju.

Naučite kako da prepoznate da li je vaša anksioznost zaštitna ili problematična

Normalno je da se ponekad osjećate anksiozno. Stručnjaci kažu da je to interni alarmni sistem koji može poboljšati naše performanse i pomoći nam da prepoznamo opasnost. Međutim, važno je biti u stanju da odredite kada nivo anksioznosti nije u normalnom opsegu.

„Ako počnete da primjećujete da su zabrinutost i strah stalno prisutni, to je signal da vam je potrebna pomoć“, rekao je ljekar i predsednik Američkog psihijatrijskog udruženja Petros Levunis za New York Times

Ostali znaci na koje treba obratiti pažnju su nemir, osjećaj straha ili propasti, ubrzan rad srca, znojenje, drhtavica i problemi sa koncentracijom, prenosi Index.hr.

Ne razmišljajte previše o brigama

Ako smo skloni da previše razmišljamo, postoji nekoliko jednostavnih načina da obuzdamo tu naviku. Jedna od njih je ometanje. Možemo pokušati da igramo neku stratešku igru ili slušamo muziku.

Budite zahvalni na malim stvarima

Zahvalnost je pozitivna emocija i važno je izraziti je kad god je to moguće. Ovo može uključivati pisanje pisama zahvalnosti ili bilježenje pozitivnih stvari u našem životu. Zahvalnost prijateljima, romantičnim partnerima, pa čak i kolegama na poslu takođe može doprinijeti mentalnom zdravlju.

Pokušajte da se bavite bilo kojom vrstom umjetnosti

Mnogi možda znaju da umjetnost može da pomogne u očuvanju mentalnog zdravlja. Pisanje pjesme, pjevanje ili crtanje može nam pomoći da podignemo raspoloženje, bez obzira koliko se smatramo kreativnim.

Jedan od najlakših načina za početak je bojenje. Oko 20 minuta bojenja mandale, složenog geometrijskog dizajna, korisno je za smanjenje anksioznosti.

Održavanje mentalnog zdravlja postaje sve važnije, a ovim praksama možemo stvoriti osnovu za mentalnu ravnotežu i pronaći radost u malim stvarima.

Dobar san, bavljenje umjetnošću i zahvalnost su jednostavne i efikasne strategije koje mogu poboljšati naš svakodnevni život i mentalno stanje.

Izvor:CDM