“AKOVA” priča o bjelopoljskoj ljubavi

 “AKOVA je priča o bjelopoljskoj  ljubavi. Priča o karavanima koji nisu nikad prestali da prolaze. Nagovještaj budućnosti kakva nam jedino treba jer se ljudi rađaju da dijele dobrotu. Naracija odgledana od strane svih mještana a koju je Zeko pretvorio u stihovanu priču, Moamer govori u ime svih onih koji znaju da samo ljubavlju čuvamo anđela koji nam je nikad potrebniji no u ovo današnje vrijeme. Anđeo Akove je mogao biti i neko drugi, ali anđele odaberemo upravo onako neočekivano. Svako od nas zaspe na krilima svog anđela koji šeta od Đalovića pećine pa ukrug do svake bjelopoljske adrese. Nevažno, da li još uvijek živi tu ili kad god umije oči i započne novi dan u nekoj daljini, okrene misli na svoje djetinjstvo. Na svoju prvu ubranu Jabuku. Anđeo je bio i imaće ga dok ima Bijelog Polja. Na nekom drugom mjestu, na nekoj drugoj destinaciji šeta pored svog Lima, svoje livade, svog sokaka. Marifetluk je ugrabio muštuluk o kom svi tražimo razloge koje nismo ili možda jesmo uspjeli da objasnimo na najbolji mogući način. A to je da ostati čovjek ima veću vrijednost od pohlepe, zlobe, ćeranja… “ (iz recenzije…)

Akova je priča koju su razumjeli i pomogli oni koji su svoj osmjeh sačuvali, naučili da dijele i pored svih nedaća i na tome im hvala: Nerminu Omerhodžiću i preduzeću Merkator, g. Jasminu Ćoroviću i Centru za kulturu, gđi Violeti Obradović  i TO Bijelo Polje, g. Hačku Brčvaku i g. Denisu Ćemanu iz preduzeća B2B, Opštini Bijelo Polje i gradonačelniku Petru Smoloviću.

Hvala kafani Holidej Miloradu i Desi Šekularac, Milisavu Adamoviću, kafe baru Lug i Damiru Pućurici Čilu dobrim ljudima koji su ustupili svoje kuće, dvorišta, prodavcima i direktoru preduzeća Pijaca Bijelo Polje, hvala na strpljenju svim bjelopoljcima kojima smo mijenjali pravac predvidjenog kretanja.

Osim Moamera Kasumovića koji je narator i glavni glumac, a koji je i  koreditelj sa Dejanom Senićem iz Bubulj produkcije (Igor Perčobić i Danila Pervov) u filmu igraju Branka Otašević i Hajdana Radanović. U organizacionom dijelu velika i nesebična pomoć od mnogih bjelopoljaca, ali posebna zahvalnost Harisu Numanoviću, Arminu Škrijelju, Erminu Mehoviću, Dalili Hot… 

U sjećanje na jednog anđela…

Knjiga poezije  SOK IZ KAMENA, autora Momčila Zekovića Zeka je objavljena krajem avgusta ove godine. Knjiga je sačinjena iz tri zbirke: Skretanje prije pakla, Skrojeno za dvoje i Apostrof ispred života. Upravo iz nje se posljednjeg mjeseca u Bijelom Polju urađen je kratki film po pjesmi i priči Akova koju govori bjelopoljski i regionalno poznati glumac Moamer Kasumović koji je ovom prilikom preuzeo i dio rediteljskih obaveza.