CNP u februaru: Akcija “Dvoje kao jedno”;gostovanje u Dubrovniku 1. marta

Februar će u nacionalnom teatru obilježiti tradicionalna akcija “Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište”, koja podrazumijeva popust od 50% na ulaznice za predstave iz produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta. Osim toga, publiku očekuje referentan dramski, muzički i filmski program, slijedi dalji razvoj domaće i regionalne saradnje, dok se u CNP-u nastavlja produkciona aktivnost.

Naime, tokom februara, na matičnoj sceni biće izvedene predstave: „Ja sam ona koja nisam“, Mata Matišića u režiji Vita Taufera, „Proces“ Franca Kafke u režiji Dušanke Belade, „671-LOV“ autorke Hane Rastoder, „Brod“ i „Bladi Mun“ Ane Đorđević, „Pokojnik“ Branislava Nušića u adaptaciji i režiji Egona Savina i „Šćeri moja“ Maje Todorović u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.

F

Što se tiče gostovanja, predstava „Ćelava pjevačica“, koju je po tekstu Ežena Joneska režirao Jagoš Marković, u produkciji Centra za kulturu Tivat, biće izvedena na našoj Velikoj sceni, dok će nacionalni teatar gostovati u Centru za kulturu Bijelo Polje s predstavom „671-LOV“ prema tekstu i u režiji Hane Rastoder.

Na liniji realizacije muzičkog segmenta visokog umjetničkog dometa, publiku očekuje koncert “Love Duets”,na kojem će nastupiti Irene Molinari, mecosopran, Mickael Spadaccini, tenor i M’Kristin Okerlund, pijanistkinja. Inostrani umjetnici, koji svoje karijere grade u Bečkoj Operi, Areni u Veroni, Teatru Colòn u Buenos Airesu, predstaviće crnogorskoj publici respektabilan program koji čije poznate arije i dueti iz opera “Carmen” (Žorž Bize), “Aida” (Đuzepe Verdi), “Samson et Dalila” (Šarl Kamij Sen-Sans), kao i popularnu kamernu muziku iz Napulja.

Poštovaoce sedme umjetnosti u nacionalnom teatru očekuje i veče kratkih filmova reditelja Vlatka Gilića. Publika će imati priliku da pogleda četiri ostvarenja: „In continuo”, “Homo sapiens”, “Ljubav” i “Dan više”, a nakon projekcija biće upriličen razgovar s dokumentaristom Seadom Šaboticem koji se aktivno bavi istraživanjem Gilićevog djela. Ovaj segment realizuje se u saradnji s Crnogorskom kinotekom, a ulaz je slobodan.

Nacionalni teatar nastavlja svoju produkcionu aktivnost, tako da je tokom februara planiran rad na predstavi „Smrt i njeni hirovi“, Žozea Saramaga, u režiji Lidije Dedović, kako bi navedeni projekat bio realizovan nakon stagnacije zbog pandemije korona virusa iz 2020. godine.

Shodno nedavno potpisanom sporazumu, Crnogorosko narodno pozorište nastavlja saradnju s Kazalištem Marina Držića, tako da će 1. marta u Dubrovniku biti izvedena predstava „Ja sam ona koja nisam“, prema Matu Matišiću u režiji Vita Taufera, iz naše najnovije produkcije.

Ulaznice za programe na matičnoj sceni mogu se rezervisati i kupiti na veb-sajtu www.cnp.me, kao i na biletarnici Pozorišta, dok se publika o aktivnostima nacionalnog teatra može informisati i putem društvenih mreža Facebook i Instagram.

Crnogorsko narodno pozorište zadržava pravo izmjene repertoara.