Branka Otašević dobitnica nagrade “Power Women 2023”

Foto: Preduzetnica.me

Branka Otašević, rođena je 18. maja 1985.godine. Glumu je završila na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, u klasi prof. Branimira Popovića.

Takođe je završila Filološki fakultet ‘Braća Karić’, kao prva generacija i u tom periodu radila je tri godine kao stjuardesa za Montenegro Airlines.

Glumom je počela da se bavi još u Filološkoj gimnaziji, kada su profesorice Tanja Lučić i Nađa Durković prepoznale i podržale njen talenat. U mlađim danima vjerovala je da će biti profesorica engleskog jezika ili vaspitačica.

Zadnjih tri godine sa posebnom ljubavlju je posvećeno radila sa djecom sa poteškoćama u razvoju i mladima sa invaliditetom. Kroz niz glumačkih radionica napravljen je serijal kratkih filmova koji su obišli cijeli sjever Crne Gore “ja i ti = Plav”,”ja i ti = Berane”, kao i “Naša strana ljepšeg dana”, i “Čuj me i vidi Podgorice”.

Foto: Preduzetnica.me

Za vrijeme pandemije Branka je kroz projekat „Priče iz mog doma”, vratila prvensteno djeci osmijehe na lice, ali i njihovim roditeljima, bakama, dekama, komšijama… “Priče iz mog doma” je projekat koji je podržan od strane Ministarstva kulture, a djeca od sedam do 18 godina sa Brankom spoznaju sve čari i istinsko uživanje koje sa sobom donosi gluma u kombinaciji sa pričama, sjećanjima, uspomenama, nekim prošlim vremenima.

Radila na projektima za Unicef “Svi u vrtić”,”Zaustavimo nasilje” …i mnoge druge.

Neke od njenih uloga Anica iz “Lasica”, po tekstu Bojane Mijović, režija Stevan Bodroža i ‘Sunčica’ tekst i režija Ana Đorđević. U filmu joj je pripala uloga Lele u filmu Nikole Vukčevica “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”.

Branka vjeruje da ne treba odustati od svojih snova, da sve može da se riješi uz osmijeh. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada. Ova izuzetna, kreativna žena godinama drži školicu glume za djecu “Osmijeh i tačka!”

Vjeruje da je snaga u duši, ljubavi i osmijehu, jer nema te boli koju ljubav i osmijeh obrisati ne mogu.I u teškom trenucima moguće je izvući najbolje iz sebe, radovati se novom danu i hrabro koračati naprijed.

Branka smatra da je najveći izazov ostati svoj, što je mnogo teško u današnjem vremenu. Majka je dva divna dječaka, Vuka i Luke.

Organizatori Internacionalne konferencije ženskog preduzetništva su Udruženje preduzetnica Crne Gore i Neformalna balkanska mreža žena, u saradnji sa njemačkom Zanatskom komorom Koblenz i Organizacijom njemačke privrede SEQA. Projekat finansira njemačko Savezno ministarstvo za međunarodnu saradnju i razvoj BMZ.

Pored Otašević, nagrađene su Mersija Kurpejović, Amela i Fahreta Tahirović vlasnice preduzeća Moderna DOO Rožaje, Vesna Kljajić iz Udruženje preduzetnica Crne Gore, Branka Čvorović RTV Budva/Organizacija žena Budva, Crna Gora, Tanja Anđelković, Radio S Beograd, Srbija, Sanija Murati, Savjetnička kuća za žene NVO Lady Priština, Kosovo, Medina Tiganj vlasnica Cortado DOO Berane, Crna Gora, Milica Rajković, profesorica, prevoditeljica, preduzetnica Podgorica, Crna Gora, Tatjana Šćepanović “Economic Team” DOO Podgorica, Crna Gora.

Inače, višednevna konferencija okupila je oko 50 učesnica iz Srbije, Albanije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Ukrajine i Crne Gore, a glave teme su savremeno poslovanje, izazovi na različitim poljima poslovnog i privatnog života, podrška donosioca odluka ženskom preduzetništvu, i dr. Cilj konferencije je i umrežavanje zemalja Zapadnog Balkana i Istočne Evrope sa zemljama Evropske unije.

Foto: Preduzetnica.me

Izvor: preduzetnice.me