6. Internacionalni modni festival – IFF Porto Montenegro 2024.

Agencija FABRIKA i PORTO MONTENEGRO organizuju 6. INTERNACIONALNI MODNI FESTIVAL IFF PORTO MONTENEGRO 2024., koji će biti održan  19. i 20. jula u prostoru SYNCHRO Porto Montenegro sa programom:

19. jul – 21h: svečano otvaranje

               Modna revija Italijanske modne kuće GENNY(Italija) – u ulozi predstavnika modne kuće dolazi glavna kreatorka i umjetnički direktor Sara Cavazz Faccini

              Modna revija FAITH CONNXION (USA)  –  u ulozi predstavnika ove modne kuće dolazi vlasnica, Maria Buccellati

20. jul – 21.00h –  kratko izlaganje italijanskog modnog kreatora održive mode, TIZIAN GUARDINIA o značaju održive mode, uz perfromans sa njegovim kreacijama

                      Modna revija održive mode BORISA ĆALIĆA

                    Modna revija visoke mode EZRA COUTURE (UAE) – ispred ove modne kuće dolazi glavni kreator Ezra Santos.

Od ove godine, festival donosi novinu, a to je da će u multibrand prodavnici FASHION GALLERY, u toku IFF-a , biti izloženi modeli modnih kuća Genny, Fashion Connexion i Ezra couture. IFF Porto Montenegro  okuplja poznate modne kreatore, uticajne ličnosti iz svijeta mode iz cijelog sveta, lokalne, regionalne i internacionalne medije, predstavnike svjetskog jet seta, sa ciljem koji je već ostvaren, a to je da Porto Montenegro svake godine u drugoj polovini jula bude svjetska  modna destinacija i kao takva, promoviše ne samo Porto Montenegro, već i grad Tivat i crnogorsku obalu. S obzirom na veliko interesovanje poštovalaca ovog Festivala koji bi željeli da prisustvuju modnim revijama, a nijesu gosti organizatora, kao i na njihove brojne upite preko društvenih mreža na koji način bi mogli da kupe karte, omogućeno je bar dijelu zainteresovanih da mogu da kupe karte za IFF Porto Montenegro. U prodaji će biti mali dio postojećeg kapacitata gledališta, uključujući i VIP mjesta. Karte se mogu kupiti preko “GIGS TIX-a”.

Glavni sponzor IFF Porto Montenegro je hotel REGENT PORTO MONTENEGRO koji će kao i prethodnih godina, svojim life stylom, besprekornim smještajem i uslugom, biti najbolji mogući domaćin uglednim gostima iz svjetske mode. Sponzor festivala je i La Roche hotel zvanični automobil je Mercedes – Ljetopis Automotive, a Generalni medijski pokrovitelj RTCG, a medijski sponzori su i: TV E, TV Adria, TV Pink M, TV Budva, Luxury, Caffe Montenegro, Collection, Gracia, Ljepota i zdravlje, Dan, MNE magazin, Exclusive magazin.

GENNY – “Made in Italy” brend je simbol luksuza i ženstvenosti, nastao 1962 godine. Zahvaljujući intuiciji i vještini Arnalda i Donatele Girombelija, samo godinu dana kasnije je postao sve prepoznatljiviji i traženiji među ženama. Trenutak koji je označio pravu prekretnicu i uspjeh brenda dogodio se 1973. godine, kada je mladi Gianni Versace postao GENNI-jev dizajner i počeo da gradi metamorfozu brenda koja je trajala godinama. U sledećim decenijama, kao umetnički direktori su se smenjivali najtalentovaniji modni kreatori kao što su Claude Montana, Dolce and Gabbana i Christian Lacroix. GENNY 2011. postaje dio SWINGER INTERNATIONAL S.p.A. grupacije iz Verone, koja je lider modne indistrije i koja više od 50 godina bilježi uspješno poslovanje, uz kreativnost i industrijski rast, sarađujući sa uspješnim modnim brendovima. Dvije godine kasnije, 2013. godine, Sara Cavazza Facchini je imenovana za kreativnog direktora GENNY a zahvaljujući njoj GENNY ima vrtoglav uspon. GENNY je danas jedan od najvažnijih modnih brendova u Italiji, ali i u svjetu.

GENNI žena potpuno vlada svojim tijelom i svojom figurom bez razmetanja,  prirodnošću i lakoćom, što je čini šik i prefinjenom. Žena GENNI je strastvena, nezavisna, putnica, poslovna žena i, u isto vrijeme, voli svoju porodicu, svoj svakodnevni život i prepoznaje svoju vrijednost kao žene. GENNY je omiljeni modni brend mnogih najpoznatijih žena svijeta kao što su Gwynet Paltrow, Eva Longoria, Christina Aguilera, Jennifer Lopez, Rita Ora, Olivia Palermo, Zendaya, Stela Maxwel,  Kat Graham, Sara Sampio, Tamara i mnoge druge.

FAITH CONNEXION – “Kreativno pleme” sa raznolikim inspiracijama, Faith Connexion je oduvijek imao njuh da osjeti autentičnost ulice i da je bez straha miješa sa snažnom dozom francuskog savoir-faire stare škole. Konstantno evoluirajući, uvek ostaje vjeran svom originalnom duhu, brend je proizvod organskih i spontanih susreta i saradnje. Kolektiv okuplja deset umjetnika, dizajnera i ličnosti sa različitim talentima i porijeklom, ujedinjene zajedničkom vizijom: nekonvencionalna i najsavremenija garderoba, savršena kombinacija mode i ulice. Ovo je spoj izuzetno talentovanih kreativaca čiji se napori spajaju sa ciljem isticanja individualnosti, jedinstvenosti i modernog/relevantnog pristupa modi i dizajnu. Tokom godina, „uradi sam“ filozofija, oštra elegancija, mladalački stav i opušteni osjećaj luksuza su takođe otvorili vrata jedinstvenim capsule kolekcijama sa poznatim ličnostima kao što su Sita Abellan, Nina Chanel Abnei ili Svizz Beatz. Misija brenda je: “Mi smo kreativno pleme, naša energija i naš kombinovani talenat su inspiracija našeg brenda. Naš svijet su naše platno, planeta i njeni ljudi, naša veza sa univerzumom i digitalnim dobom. Naša vizija je da stvaramo mrežu talenata koji će podstaći ljude da se udruže i razmjenjuju kreativnost, strast, viziju budućnosti, kulturu i dizajn.”

Klijenti brenda su samouvjereni, imaju stav i jasno mišljenje o životu, muzici, umjetnosti, modi i duši. Fantazija i sloboda su njihovi pokretači. Klijent Faith-a nije konformista, on prihvata novine i originalnost i razmišlja sa pogledom na budućnost, ne plaši se eksperimentisanja. Oni slavi individualnost i identitet. Klijent Faitha je građanin svijeta, multikulturalan je i predstavlja nove potrošače sa novim željama i težnjom ka autentičnosti, umijećem i originalnosti. „Klijent je bezvremen, kolekcija je besprekorna, a stil je bezvremenski. Ovo je Faith Connexion, ovo smo mi – Faith Connexion Universe.” Faith je jedan od omiljenih modnih brendova mnogih poznatih ličnosti mlađe generacije, među kojima su  Taylor Swift, Rita Ora, Alessandra Ambrozio, Rihanna, Kourtney Kardashian.

TIZIANO GUARDINI – Tiziano Guardini je rođen 1980. u Rimu, gdje je diplomirao na prestižnom Rimskom fakultetu za modne dizajnere. Brojna putovanja i susreti sa raznim ljudima  su inicarali da počne da stvara inovativni i duboko svjestan pristup modi: ECO modi. Bavi se „evolucionarnim“ načinom izrade mode i vještom kombinacijom krojenja, inovacije, poštovanja i eksperimentisanja, što identifikuje njegovu filozofijuiI brend kojim se bavio pažljivo i istraživački. Tiziano traga za visoko održivim specijalnim materijalima, pa etika i estetika predstavljaju suštinsku kombinaciju njegovog stvaranja. Od septembra 2019. njegove revije su zvaničnom kalendaru Milanske nedjelje mode.

Kreativno djelo Tizziana Guardine, postaje izraz globalne svijesti u kojoj se vraćamo životu u skladu sa prirodom jer kako on sam kaže, nema razlike između nas i okoline. “Priroda kao početna i završna tačka čuva sve svoje karakteristike netaknutim, pretvarajući se u luksuzan i moderan proizvod koji je neopipljiv i opipljiv u isto vrijeme.”

BORIS ĆALIĆ – Boris Ćalić je rođen 1987. godine u Podgorici. Studirao je na Londonskom koledžu za modu, gdje je i diplomirao. Svoju prvu kolekciju S/S prikazao je 2010., na Belgrade Fashion Week –u, gdje je imao i odlične kritike i postigao komercijalni uspjeh. Njegova kolekcija je tada proglašena za najbolju kolekciju Fashion week-a. Uskoro je osnovao sopstveni brend BORIS sa kojim se predstavio na Belgrade Fashion week-u sa kolekcijom jesen/zima 2010. BORIS stavlja vanvremensku jednostavnost oblika u moderne  okvire,  kreirajući odjeću za urbanu djevojku koja umije da prepozna dobar dizajn. Radio je kao asistent Roksande Ilinčić u Londonu, a 2014. je predstavio kolekciju u okviru “Mjeseca dizajna” u Ljubljani, gdje je dobio nagradu za najboljeg modnog kreatora Sjeveroistočne Evrope. Ove godine je odbranio doktorsku disertaciju na smjeru teorije savremene umjetnosti. Njegova disertacija je prvo modno antropološko istraživanje crnogorskih narodnih nošnji i kao takvo, prvi naučni pristup ovog tipa u ovom dijelu Balkana.

EZRA COUTURE – Modni brend Ezra je nastao 2004. godine. Ezra je dizajner rodjen na Filipinima, a živi u Emiratima, gdje je i njegove modne kuće. Upravo je Ezra u velikoj mjeri zaslužan što se Bliski istok nalazi na međunarodnoj modnoj mapi iako nikada nije zaboravio svoje azijske korijene. Nakon završenih studija na Central Saint Martins u Londonu, Ezra Santos je došao u Dubai 1993. godine i proveo deceniju radeći kao interni dizajner prije nego što je osnovao sopstveni brend prije dvije decenije. U njegovim savršenim haljinama visoke mode, uvijek postoji elemenat estetike zemlje iz koje je potekao i na koju je ponosan. Kao i mnogi dizajneri koji su odrastali sa velikim modnim uticajem, Ezra je bio fasciniran elegancijom haljina svoje majke tokom godina njegovog formiranja.

„Mislim da sam još od svoje sedme godine znao da želim da budem dizajner. Pričao sam o modnim izborima sa svojom mamom,” Očarali su ga i stari filmovi, pa inspiraciju nalazi u crno-bijelim filmovima i holivudskom glamuru 40-ih. Njegove izuzetne modele visoke mode na crvenom tepihu nose  brojne svjetske ličnosti, uključujući Paris Hilton, Britni Spirs, Dženifer Lopez, Džesiku Vajt, Lejdi Gagu, Nikol Šercing, Šakiru, Tajru Benks.

Ezra savršeno povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost u svojim pravim remek djelima koji su sinonim bezvremenskog šarma i stila.  Vješto definiše i skreće pažnju na ženstvene siluete i privlačnost, sublimirane prekrasnim ukrasima koji odražavaju savršenu fuziju minimalizma i raskoši. Ovaj pristup mu je tokom godina donio beskonačnu lojalnost impresivnih  klijenata među kojima su pripadnice arapskih i evropskih kraljevskih porodica, ali i brojne žene širom svijeta prepoznatljive po ugledu i raskoši. Njegove kreacije ističu brojni modni kritičari, novinari i blogeri, poznate ličnosti i članovi kraljevskih porodica kao prava remek djela visoke mode koja su vanvremenska, sa izuzetno pažljivo izrađenim detaljima. EZRA tek počinje da širi krila u pečatiranju svog imena u međunarodnoj modnoj areni.

PR

t