Zdravstveno stanje zbog kojeg se budite umorni

Foto: Unsplash

Ako se i dalje budimo umorni ili iscrpljeni, uprkos tome što smo prespavali noć, možda imamo uobičajen poremećaj spavanja poznat kao apneja.

Dobar san je neophodan za održavanje opšteg zdravlja i blagostanja. Omogućava našem tijelu da se odmori, pripremajući nas za dan koji je pred nama. Međutim, ako se i dalje budimo umorni ili iscrpljeni, uprkos tome što smo prespavali noć, možda imamo uobičajen poremećaj spavanja poznat kao apneja, piše Times of India.

Kako objašnjavaju ljekari, apneja je poremećaj sna koji se definiše ponovljenim pauzama ili prekidima disanja tokom noći. To se dešava kada se naši disajni putevi djelimično ili potpuno zatvore, što rezultira kratkim pauzama u disanju.

Ove pauze, poznate kao apneje, mogu trajati od nekoliko sekundi do minuta i mogu se pojaviti nekoliko puta tokom noći.

Kao rezultat toga, ljudi sa apnejom u snu često imaju prekinut san koji prouzrokuje prekomjernu pospanost tokom dana. Za osobe sa oboljenjem srca ili krvnih sudova, ove ponovljene višestruke epizode niskog nivoa kiseonika u krvi, poznate kao hipoksija ili hipoksemija, dodatno pogoršavaju prognozu i povećavaju rizik od nepravilnih srčanih ritmova

Izvor:Portal Analitika