Zašto je to zdravo hodati bos

Foto:LOLAMAGAZIN

Noge su mjesecima bile zatvorene u cipelama i čarapama, ponekad u teškim čizmama, pa je za njih toplo vrijeme lakše doba.

Kad dođe ljeto, ljudi vole da izuju cipele i osjete meku travu ili topli pijesak pod nogama. To je zapravo i dobro za vas, pa nije ni čudo da stručnjaci preporučuju da što više hodate bosi, piše “Live Science”, a prenosi N1.

Stopala se najpre moraju polako priviknuti na nova opterećenja – ni mišići stopala se ne razvijaju preko noći. Ako želite da trčite bosi, trebalo bi lagano da počnete na mekim livadama, na plaži ili na šumskom tlu. Osim toga, početnici bi takođe trebalo da rade redovne vježbe za stopala. Neke od njih su jednostavne vežbe koje se mogu integrirati u svakodnevni život, poput hvatanja predmeta i širenja nožnih prstiju ili kotrljanja teniske loptice po tabanu.

Senzorna povratna informacija kada hodate bosi osigurava da su stopala postavljena kako bi se sile udarca svele na minimum. Ko previše opterećuje pete, hodanjem bosim nogama automatski više aktivira srednje stopalo, čime se smanjuje pritisak na zglobove članka, kolena i kuka.

Osim toga, dužina koraka obično je kraća za bosonoge hodače. Povećava se učestalost koraka, što takođe poboljšava performanse. Ako su nam stopala preslaba i imaju različite mišićne formacije, često radimo izbjegavajuće pokrete koji mogu da dovedu do neravnoteže i, kao rezultat, do neusklađenosti kukova ili problema s leđima. Osim toga, hodanje bez obuće ima i mnoge druge prednosti za zdravlje!

Jačanje mišića stopala: Kada hodate bosi, mišići i ligamenti u stopalima i nogama moraju više da rade kako bi podneli težinu tijela. To može da pomogne u jačanju mišića i poboljšanju stabilnosti.

Poboljšanje ravnoteže i koordinacije: Budući da hodanje bosih nogu zahtijeva više pažnje nego nošenje cipela, može pomoći u poboljšanju ravnoteže i koordinacije.

Smanjenje problema sa stopalima: Hodanje bosim nogama može da pomogne u smanjenju razvoja problema sa stopalima kao što su kurje oči, žuljevi i gljivične infekcije. Hodanje bez obuće omogućava stopalima veću ventilaciju i bolje disanje, što može da smanji rizik od neugodnog mirisa stopala.

Hodanje bez obuće može da poboljša cirkulaciju jer mišići u vašim stopalima i nogama moraju više da rade.

Pokazalo se da hodanje bez obuće po travi ili zemlji može pomoći u jačanju imunog sistema. To je zato što tlo sadrži određene mikroorganizme koji mogu da stimulišu imuni sistem. Međutim, važno je napomenuti da hodanje bez obuće nosi i rizike, posebno u javnim prostorima kao što su parkovi, plaže ili bazeni gde mogu da postoje rizici od povreda oštrim predmetima ili bakterijama.

Stoga je preporučljivo biti oprezan i hodati po čistom i sigurnom terenu,

piše N1 Zagreb.