Zašto cijene najskupljih torbi na svijetu nezaustavljivo rastu?

Foto:Pixabay

Dizajneri naplaćuju sve više svoje najprepoznatljivije torbe kako bi zadržali prizvuk ekskluzivnosti dok balon modne industrije nastavlja da raste.

Cijena osnovne Hermes Birkin torbe skočila je za više od 900 eura. Ovaj značajan problem za ljubitelje mode širom svijeta je jasan znak da luksuzni brendovi sve više pokušavaju da otežaju pronalaženje svojih najtraženijih proizvoda.

Hermes je nedavno podigao cijenu osnovne Birkin torbe od 25 centimetara u svojim prodavnicama u SAD za 10 odsto, i ona sada iznosi 11.400 dolara (oko 10.500 eura) bez poreza na promet, pokazuju podaci foruma za luksuzne torbe “PurseBop”.

Cijene rjeđih modela popularne Birkinice, od egzotične kože poput krokodilske kože, skočile su više od 20 odsto. Pariški luksuzni brend kaže da podiže cijene samo da bi nadoknadio veće troškove proizvodnje, ali je ovogodišnje povećanje cijena najveće u posljednjih deset godina, ako ne i duže.

A francuski brend se može osjećati pod pritiskom da brani svoju reputaciju kao proizvođača najskupljih tašni na svijetu.
Razlika u cijeni između Hermesove torbe i njenog najbližeg konkurenta, Chanel Classic Flap srednje veličine, prema riječima osnivača “PurseBopa” Monike Arori, smanjila se sa 70 odsto u 2019. na dva odsto prošle godine. Šanel koji je u privatnim vlasništvu podigao je cijenu svoje najpopularnije tašne za 75 odsto od prije pandemije.

Značajno povećanje cijena referentnih proizvoda luksuznih brendova je mnogo širi trend. Pradina Galleria torba koštaće kupce 4.600 dolara (oko 4.200 eura) – 85 odsto više nego 2019, prema onlajn arhivi „Wayback Machine“. U korak sa ovim trendom su i cijene Ladyi Dior torbi Kristijana Diora i Neverfull torbi Louis Vuittona – obe su skuplje za 45 odsto, prema podacima PurseBop-a.

Kako je američki indeks potrošačkih cijena porastao za petinu od 2019. godine, luksuzni brendovi moraju da nadoknade veće troškove rada i materijala. Ali povećanje inflacije je takođe način za njih da se izbore sa izazovom koji predstavlja njihov uspjeh: kako da održe reputaciju ekskluzivnosti u isto vrijeme, kao i jaku prodaju.

 (Foto: pixabay, ilustracija)

Luksuzni brendovi su izuzetno porasli posljednjih godina, uz pomoć ograničenja zbog kovid-19, kada su potrošači imali manje mjesta za potrošnju. Samo odjeljenje LVMH-a za modu i kožnu galanteriju skoro se udvostručilo od 2019. godine, sa prodajom od 42,2 milijarde eura prošle godine. Guči, Šanel i Hermes zarađuju više od 10 milijardi dolara godišnje. Jedan od načina da se izbjegne prekomjerno izlaganje je da se proda manje stvari po mnogo višim cijenama.

Mnogi željni kupci više ne mogu da priušte sebi torbe, ali luksuzni brendovi ne mogu rizikovati da izgube grupu kupaca u potpunosti. Ovo može objasniti zašto su brendovi kao što su Hermes i Prada lansirali linije šminke, a vlasnik Guccija Kering je otišao još dublje sa linijom naočara za sunce. Ove jeftinije kategorije mogu biti svojevrsne utješne nagrade, a istovremeno se mogu prodati u desetinama miliona bez rizika od zasićenja tržišta.

“Kozmetika je nevidljiva – osim ako ne uhvatite nekoga kako nanosi ruž i vidite logo, ne možete prepoznati brend”, kaže Luca Solca, analitičar luksuza u Bernsteinu.

Većina rasta luksuzne industrije u 2024. dolazi od povećanja cijena. Očekuje se da će prodaja ove godine porasti za sedam odsto, pokazuju procjene Bernsteina, iako brendovi prodaju samo 1 do 2 procenta više stvari.

Ograničavanje rasta obima na ovaj način funkcioniše samo ako je brend toliko popularan da kupci neće odustati zbog povećanja cijena i preći na drugi brend. Neke kompanije su možda podigle cijene iznad onoga što potrošači misle da vrijede.

Prodaja Pradinih torbica porasla je za nešto manje od jedan odsto u posljednjem kvartalu, dok jeftiniji sestrinski brend grupe, Miu Miu, raste brže.

Međutim, ovo povećanje cijena može izazvati i pomalo nespretna poređenja. Sa cijenom većom od 1.800 eura, Burberijeva mala Lola torba danas je oko 40 odsto skuplja nego što je bila prije nekoliko godina. A poređenje cijena može navesti kupce luksuznih modnih komada da promijene svoju odluku o kupovini. Tako da mogu odlučiti da su isprobani i pravi stilovi poput Louis Vuittonove Neverfull torbe, koja je sada nešto jeftinija od Burberijeve torbe, i dalje bolja kupovina – pogotovo zato što Louis Vuitton torbe bolje drže svoju vrijednost na tržištu preprodaje.

Agresivna povećanja cijena takođe mogu natjerati kupce da pogledaju veb-sajtove polovnih luksuzne robe. Ako se jedva korišćena Prada Galleria torba u odličnom stanju može pokupiti za 1.500 dolara na veb lokaciji za luksuznu preprodaju The Real Real, plaćati tri puta veći iznos za potpuno novu torbu manje je privlačno.

Ova strategija neće raditi za sve, ali za najbolje luksuzne brendove, proširenje spektra cijena može pomoći da se rizici rasta drže pod kontrolom, prenosi T portal.

Izvor:RTCG