Nedavno je lasniran džin koji nosi istinski duh Crne Gore, rođen iz tradicije i prirode: Yanko džin! Inspirisan divljom ljepotom Crne Gore, pravljen od sastojaka koji se beru u Jankovića Kršu, ovaj proizvod 7 Hills destilerije, prve premium destilerije kod nas, nudi beskompromisni kvalitet u svakoj kapljici koju proizvedu. Riječ je upravo o najkvalitetnijem, londonskom suvom džinu, koji pravi nove veze sa lokalnom tradicijom.
Priča o Yanku počinje u istorijskom regionu Jankovića Krš, gdje je 7Hills na netaknutoj parceli smještenoj na granici Nacionalnog parka Skadarsko jezero krenuo u razvoj ekološki održivog projekta, gdje su otkrili skrivene dragocjenosti ovog područja: divlje kleke i raznovrsne biljke poput ruzmarina, lavande, divlje nane i divljeg nara. Ovi autohtoni sastojci nadahnuli su nas da stvorimo jedinstvenu liniju džina, koji oslikava suštinu našeg podneblja.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/Yanko-dzin-4-1024x1536.jpg)
Nasljeđe i tradicija
Tradicija i nasljeđe crnogorskog umijeća domaće proizvodnje, koja je je duboko ukorijenjena među generacijama, je temelj koji je inspirisao Yanko džin. Ime Yanko predstavlja porodicu Janković i lokaciju Jankovića Krš. Više od 500 godina porodica Janković brine o ovom području, čuvajući njegovu prirodnu ljepotu i naslijeđe. Ova duboko ukorijenjena veza sa prirodom je temelj Yanko Gin-a, koji u svakoj boci oslikava duh i tradiciju Crne Gore.
Moderna destilerija sa istorijskim duhom
Destilerija “7 Hills”, smještena u srcu Podgorice, svjetionik je inovacije i tradicije, besprekorno spajajući najsavremeniju tehnologiju sa prastarim praksama destilacije. Kao prva destilerija u Crnoj Gori koja ima vrhunski visokotehnološki destileriju, opremljeni su modernom opremom za destilaciju, pa mogu postići konačni destilat u jednom ciklusu, eliminišući potrebu za dvostrukom destilacijom. Ovo ne samo da skraćuje vrijeme proizvodnje, već i štedi energiju, poboljšava profil ukusa i poboljšava ukupni kvalitet žestokih pića. Za one koji preferiraju tradicionalni pristup, svestrana postavka uključuje trosmjerni ventil koji omogućava i opciju klasične destilacije. Iako su trenutno fokusirani na izradu svog prvog prepoznatljivog džina, destilerija je opremljena za proizvodnju širokog spektra žestokih pića, uključujući rakije, likere i još mnogo toga.
![](https://zenskiportal.me/wp-content/uploads/2025/02/Yanko-dzin-1.jpg)
Kratka istorija džina
Džin je staro žestoko alkoholno piće. Ima sporenja oko tačnog vremena svog nastanka. Ono što možemo reći je da sve vrste dzina svoje korijene vuku još iz 13. vijeka, ako ne i ranije, kada se pojavljuju u Holandiji. Prva zabilježena receptura za džin, doduše kao lijek, datira iz 16. vijeka. Iz Holandije se pod direktnim uticajem rata proširio i na Englesku, koja je danas jedna od zemalja u kojoj se džin pravi i ispija. Tokom 18. vijeka bio je veliki problem londonskih vlasti, smatran je za drogu, koja uništava ljude i porodice pa je samim tim i zabranjivan. Danas je jako popularan i od njega se prave najbolji kokteli koji se rado piju u svim klubovima. Dobija se destilovanjem žitarica ili voća (šljiva) koje su prethodno već započele alkoholno vrenje i dodavanjem kleke (ital. ginepero fra. genievere), otkuda i ime gin (džin). Kod nas u narodu ovo piće je poznato i kao klekovača. Kleka je začinska, ali i ljekovita biljka pa se zato i džinu, odnosno klekovači pripisuju i ljekovita svojstva. Zanimljivo je da se izraz „hrabri Holanđanin“ odnosi na holandske vojnike koji su ispijali džin pred borbu, zbog svog umirujućeg dejstva. Najpopularniji engleski (London) džin je ujedno i najkvalitetniji, a nazivaju ga još i „suvi“ džin jer ima dominantne 100% prirodne arome i u njega se ne dodaju šećeri, vještačke boje i arome. Smatra se favoritom mnogih barmena, neizostavan je sastojak vrhunskih koktela, a najomiljenije dugo piće među ljubiteljima džina definitvno jeste džin-tonik. Tu su i votka i džin, kao i neizostavan martini.
zenskiportal.me