U znak sjećanja na Gorana Bulajića: „Krst sa petokrakom“ premijerno u nedjelju pred kolašinskom publikom

„Obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva sa preciznom dijagnozom“

Dramski tekst sublimira unutar jedne porodice i jednog pokušaja sahrane sve boljke političkih i drugih krađa i interesa, demistifikujući vješto jad i čemer „trgovina“ takve vrste u našim tranzicijskim zemljama, koje demokratiju shvataju na poseban način

Predstava „Krst sa petokrakom“, koju je po tekstu Velizara Radonjića režirao Zoran Rakočević, biće premijerno izvedena u nedjelju 17. decembra u 20 sati u Centru za kulturu Kolašin.

Kako je saopšteno iz Kolašinskog pozorišta, predstavu izvode u znak sjećanja na Gorana Bulajića, nedavno preminulog crnogorskog pozorišnog stvaraoca, njihovog prijatelja i velikog podržavaoca njihove trupe.

Prema riječima pisca „Krst sa petokrakom“ je obdukcioni nalaz trulog posttranzicijskog tkiva, sa preciznom dijagnozom koja upućuje na ozbiljne boljke sistema.

„Iako je nakon rasparčavanja jedine civilizovane i uspješne države na ovim prostorima teško rasuditi koji je društveni element više štete nanio ovom nefunkcionalnom sistemu, ipak sam stava da su društveno-političke elite te koje su nas u jurnjavi za komadom olešene društvene svojine i nekonrolisanom pomamom za njenim strvljenjem, sahranile i dovele do nivoa bestijalnog primitivluka“, navodi reditelj Rakočević.

Kako dodaje, u ovoj zemlji se više ne vodi ni prividan kulturni dijalog, niti se makar jedna društvena tema može sprovesti bez cirkuskog seirenja.

„Ove redove pišem u vrijeme kada u Crnoj Gori tema statističkog popisa stanovništva prerasta u bljutavu papazjaniju partijskih interesa u kojoj se statistici, nasuprot opšte otimačine, ljudsko dostojanstvo svodi na grešku“, navodi on.

U predstavi igraju: Đorđije Tatić, Katarina Krek, Pavle Bogojević, Danica Rajković, Nemanja Todorović, Lazar Đurđević i Luka Stanković (student treće godine Glume na FDU Cetinje, u klasi prof. Branislav Mićunović).

Scenografiju potpisuje Ivanka Vana Prelević, scenski pokret Anđelija Rondović, kostim Zoran Rakočević, tehniku svjetla i tona Radovan Drašković, a zanatske radove Miroslav Lisičić. Dizajner je Srđa Dragović, a autor fotografije Duško Miljanić.

Podsjetimo, novinar, publicista, satiričar i dramski pisac iz Podgorice, Velizar Radonjić napisao je dramski tekst „Krst sa petokrakom“ koji je na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2019. odabran među tri najbolja teksta i preporučen za izvođenje. Žiri je radio u sastavu Božo Koprivica, dramaturg, Željka Udovičić-Pleština, dramaturškinja i Goran Bulajić, dramaturg. 

Po ocjeni žirija „Krst sa petokrakom“ je dramski tekst koji sublimira unutar jedne porodice i jednog pokušaja sahrane sve boljke političkih i drugih krađa i interesa, demistifikujući vješto sav jad i čemer „trgovina“ takve vrste u ovim našim tranzicijskim zemljama, koje demokratiju shvataju na doista poseban način.“

Predstavu je finansiralo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore.