That’s typical Bowie: Knjige o slavnom muzičaru koje treba da pročitaju svi fanovi

Da je David Bowie ikada težio jednoj, jasnoj i preciznoj definiciji, vjerovatno da bi njegovi umjetnički poduhvati izgledali nešto drugačije. Zato čak i opisi poput „kralj roka“ i drugih superlativa objašnjavaju tek dio onoga što je njegova zaostavština u svijetu muzike, umetnosti i, konačno, (svjetske) kulture. Sopstveni vizuelni i muzički stil kontinuirano je mijenjao, stvarajući nove persone i time, zvuk koji i dalje predstavlja neke od najvrsnijih manifestacija muzičke virtuoznosti. Iako njegova kameleonska priroda izmiče svakoj vrsti okvira, na dan kada bi David Bowie napunio 77. godinu, izdvajamo biografije koje, barem približno, slikaju portret velikog umjetnika.

David Bowie And Philosophy: Rebel Rebel (Popular Culture And Philosophy)

Neosporno je da se David Bowie istakao specifičnim pristupom muzičkoj umjetnosti, zbog čega se njegova evolucija i pristup istoj bezmalo mogu izučavati kao svojevrsna filozofska praksa. Mnogi muzički entuzijasti će se složiti da ona to i jeste bila, s obzirom na to da je svojim projektima Bowie diktirao vrijednosti i postavljao nove ideje. Upravo iz te perspektive Bowiejom opusu pristupa knjiga David Bowie And Philosophy: Rebel Rebel, definišući njegovu buntovničku ideologiju kao okosnicu na kojoj je bazirao svoj uticaj u pop kulturi. Ujedno biografija britanske zvijezde, ovo djelo je i omaž revoluciji koju je Bowie unio na savremenu umjetničku scenu, ukazujući na širi kontekst u kojem je stvarao.

We Could Be: Bowie and his Heroes

Inspirisana tekstom Bowiejeve čuvene pjesme Heroes, knjiga We Could Be: Bowie and his Heroes još jedna je jedinstvena antologija pjevačevog života, ispričana kroz 300 kratkih formi koja ukazuje na raznovrsnost i legat onoga što je Bowie bio. Djelo je uredio i nadgledao Tony Visconti, čuveni producent sa kojim je britanski muzičar sarađivao najprije na albumu The Man Who Sold the World, a onda i narednih 10 albuma, zajedno sa poslednjim Bowievim projektom, Blackstar.

Bouvi, jedna biografija

Bouvi, jedna biografija je nešto drugačija biografija. Informativna koliko i ilustrativna, ovo djelo ne bismo opisali kao najinformativnije štivo o životu velikog umjetnika, ali zasigurno jedno od zabavnijih, upravo zahvaljujući načinu na koji je predstavljena. Ilustracije za ovo djelo radila je španska umjetnica Maria Hesse, koja je u istom stilu oslikala i sličnu biografiju o meksičkoj umjetnici Fridi Kalo. Bouvi, jedna biografija u izvjesnom smislu je ljubavno pismo autora (prije nego vjerodostojno ispričana životna priča), no to ga ne čini manje vrijednim uvidom u uticaj i domete koje je ima – i još uvjek ostvaruje – sve što je Bowie kreirao za života.

Foto: Instagram (@davidbowie), Delfi.rs

Izvor: Jurnal,rs