Sve je manje snijega na planinama: Sa ova dva evropska skijališta nećete pogriješiti

Foto: Shutterstock/Alexey Oblov

U cijelom svijetu sve manje pada snijeg, pokazuju istraživanja koja se sprovode od 1973.

Podaci koje je prikupio Kopernik, služba EU za klimatske promjene, pokazuju da je najuočljiviji pad na sjevernoj hemisferi, koja obuhvata i Evropu. Prošle godine je nekoliko evropskih skijališta iznenada zatvoreno zbog neuobičajeno visokih zimskih temperatura, piše CNN.

U nekim skijaškim zonama, međutim, efekat je bio još drastičniji. Si-En-En navodi primjer bolivijske Čakaltaje, nekada najvišeg svjetskog skijališta na 5.180 metara nadmorske visine, koja je sada zatvorena i napuštena zbog nedostatka snijega nakon što se obližnji glečer otopio. Zbog svega ovoga, planiranje ski odmora zahtijeva pažljivo sagledavanje uslova na određenom skijalištu. CNN posebno preporučuje dvije evropske destinacije gdje ne bi trebalo da bude problema sa sniježnim pokrivačem, piše putni kufer.

DAJTE PRIORITET SKIJSKIM PODRUČJIMA NA VIŠOJ NADMORSKOJ VISINI

Za ovu zimu list preporučuje skijanje na nekoliko svjetskih destinacija, od Kanade, Sjedinjenih Američkih Država i Japana, koje bi trebalo da imaju bezbedan snijeg. Ipak, zanimljivije nam je koje su to evropske destinacije izdvojene. Navode da je opšte pravilo da se skijališta traže na što većoj nadmorskoj visini, iako ni to nije garancija dobre prognoze. Mnoga skijališta sada imaju organizovan sistem osnježavanja, pa je i ovo kriterijum koji treba uzeti u obzir pri izboru. Međutim, stvaranje vještačkog snijega je sve više pod kritikama zbog zagađenja, pa je vjerovatno da će se narednih godina o ovoj praksi sve više pričati i dovoditi u pitanje, piše putni kofer.

ZERMAT U ŠVAJCARSKOJ IMA STABILNI SNIJEG I TIPIČAN ALPSKI ŠARM

Dopisnik CNN-a predlaže mjesta kao što su Zermat u Švajcarskoj i Val Torens, Val d'Izer i Meribel za ovu zimu. To su mjesta koja imaju šarmantna sela, i pristup sniježnim padinama na većim nadmorskim visinama. Dakle, ako želite mjesto gde je malo verovatno da će biti malo snijega, idite u Zermatt, Švajcarska. Tamo je snijeg prilično pouzdan, a samo mjesto ima dosta elegantnog alpskog šarma. To je jedno od najvećih skijališta na svetu, a tu je i najviša stanica žičare u cijeloj Evropi, koja se nalazi na oko 3870 metara.

Na vrhu glečera u Matterhorn Glacier Paradise, možete skijati skoro tokom cele godine, a padine pružaju prekrasan pogled na legendarni Materhorn i neke od najviših planina u Francuskoj, Italiji i Švajcarskoj. Poseban šarm zimskom odmoru daje selo bez automobila, u kome se smještaj nalazi na samo nekoliko koraka od žičare.

VAL THORNS, PORED DOBROGA SKIJANJA, IMA SADRŽAJE ZA GASTRONOMSKI, SPA I PORODIČNI ODMOR

Još jedno evropsko skijalište koje CNN izdvaja u članku je francuski Val Torens. Nalazi se na nadmorskoj visini od oko 2285 metara i ima dobre izglede za pouzdan snijeg. Deonica 3 doline je najveće povezano skijalište na svijetu, a Val Torens nosi titulu najvišeg skijališta u Evropi. Ovdje staze obično ostaju otvorene do maja, sa prosečnom dubinom snega većom od pola metra i više od 145 kilometara ski staza. Samo mjesto nudi niz mogućnosti za gastronomski, banjski i porodični odmor, kao i brojne dobre hotele sa dodatnim sadržajima.

Izvor: putnikofer.hr