Revitalizacija baštine: “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”

Koncert pod nazivom “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije”, čija je premijera nedavno upriličena na Cetinju, održan je sinoć u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović“ u Podgorici. Orkestar koji čine studenti Muzičke Akademije Cetinje i članovi crnogorskog simfonijskog orkestra nastupio je pod dirigentskim vođstvom Ognjena Bomoštara.

Od muzičkih kompozicija iz fundusa Narodnog muzeja, koje su napisali evropski kompozitori inspirisani Crnom Gorom u 19. vijeku, odnosno umjetnici iz Njemačke, Austrije, Poljske, Italije i Francuske, članice Fondacije Kreativne žene Crne Gore izabrale su deset koje su posvećene Crnoj Gori, Cetinju i članovima kraljevske porodice tog doba. Na premijernom izvođenju na Cetinju poseban utisak ostavile su kompozicije Danilov valcer, Kralj Crne Gore kao i kompozicija posvećena Viktoru Emanuelu III i Jeleni Savojskoj, kralju i kraljici Italije, koju je pratila plesna koreografija.

Premijerno izvođenje pratila je i izložba muzičkih spisa koji se duže od vijeka čuvaju u Narodnom muzeju na Cetinju. Riječ je o eksponatima koji imaju ne samo umjetničku vrijednost kao muzički spisi romantičarskog perioda, već i istorijsku budući da predstavljaju kulturno blago Crne Gore i zemlje iz koje potiču.

Projekat osim muzike, oživljava fotografije i snimke koji su rezultat bogate kulturne diplomatije koju je Crna Gora imala u prošlom vijeku, a koji su sada kulturna baština države. Orkestarsko izvođenje prati i video kolaž sačinjen od malo poznatih kratkih videozapisa i fotografija sa diplomatskih svečanosti na dvoru u periodu Kraljevine Crne Gore.

Koncertu u Podgorici prethodila je i panel diskusija “Crnogorska kulturna diplomatija i nasleđe” koja je održana u Ministarstvu kulture i medija na Cetinju. To je ujedno i prva panel diskusija u Crnoj Gori na temu kulturne diplomatije naše zemlje i njene uloge u građenju imidža države, kao i kulturnih institucija u kontekstu razvoja i osnaživanja kulturne diplomatije Crne Gore.

Koncert i panel diskusija su dio projekta „Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“, koji sprovodi Fondacija Kreativne žene Crne Gore s ciljem revitalizacije evropsko-crnogorske muzike i kulturne baštine. Dodatno, tretira se i problem nedostatka istraživanja na pomenutu temu i oživljavanje kulturne diplomatije Crne Gore. Projekat se realizuje u okviru ReLOaD2 programa, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u saradnji sa lokalnim samoupravama, među kojima je i Prijestonica Cetinje. Koordinatorke projekta su članice Fondacije Milica Marković i Petra Ivanović.

Autorka: Kana Tomašević/zenskiportal.me