Rečenica koju dijete najviše želi da čuje od svojih roditelja

Foto:Shutterstock

Psiholozi objašnjavaju kako riječi koje izgovaraju roditelji svojoj djeci imaju veliku moć.

Vjeruju kako je zadatak svakog roditelja da motiviše dijete i pruži mu podršku kada god mu je ona potrebna. Takođe, određenim stvarima koje roditelji govore svojoj djeci mogu uticati na njihovo odrastanje i formiranje njih kao osoba.

Što god im kažemo u njihovoj najranijoj mladosti, obično ostane i djeca će to najverovatnije aktivno koristiti u komunikaciji s drugim ljudima, najčešće sa svojim vršnjacima, a kasnije bračnim partnerima ili sopstvenom djecom.

Zato je ključno znati šta reći i kada to reći, objašnjavaju stručnjaci. Od svih rečenica, jedna je posebno bitna i upravo nju većina djece želi da čuje od svojih roditelja. Ona glasi ”Ponosan/na sam na tebe.”

Naime, uvijek je važno da svom detetu damo do znanja da se ponosimo njime, bez obzira na to šta nas ponekad naljuti ili napravi nešto čime se možda baš i ne slažemo. Stvar je u tome da dijete zna da, koliko se god trudilo, njegov trud će biti prepoznat od strane njegovih roditelja, prenosi N1 Sarajevo.

Psiholozi kažu da će to djetetu dati dodatnu motivaciju i osjećaj sigurnosti, ali i samopouzdanje koje mu je potrebno da jednoga dana odraste u srećnu i uspješnu odraslu osobu.

Izvor: N1