Raznovrsne umjetničko – scenske forme na scenama KIC-a

                                          

Iznova raznovrstan, inovativan i nadasve drugačiji biće i ovaj oktobar u Kulturno – informativnom centru “Budo Tomović”. KIC će i ovog mjeseca biti mjesto gdje će publika biti u prilici da uživa u zanimljivim koncertima, filmskim projekcijama, književnim večerima, pozorišnim premijerama i izložbama.

Muzički program KIC-a kroz koncertni ciklus “Mladi talenti” predstaviće javnosti perspektivne mlade muzičare. Jedan od njih je violinista Milutin Radulović koji će 16.oktobra prirediti solistički koncert na velikoj sceni KIC-a. U okviru istoimenog ciklusa 31.oktobra nastupiće i violončelista Andrej Čivša Zakrajšek. 

Muzičko – scenski program “Evropska muzika crnogorske kulturne diplomatije“ biće održan u organizaciji Fondacije Kreativne žene Crne Gore 24.oktobar.

Na repertoaru dramskog programa KIC-a 19.oktobra biće duodrama “Ispovijesti” inspirisana romanom “Usamljenik” Ežena Joneska čiju adaptaciju i režiju potpisuje glumac Slavko Kalezić i koji u predstavi ostvaruje partnersku igru sa glumicom Vanjom Jovićević.

Raznovrsnost dramskog programa i ovog mjeseca upotpuniće tribina “Podgoričke priče” koja će 24.oktobra ugostiti crnogorskog profesionalnog boksera Peđu Radoševića

Nastala u koprodukciji nezavisne teatarske scene “Bunt” iz Podgorice i KOT teatra iz Beograda, predstava “Hoću sestro, dolće vitu” na velikoj sceni KIC-a biće izvedena 9.oktobra

KIC “Budo Tomović” biće i ove godine domaćin regionalno popularnog festivala stand-up komedije “Opuč” koji će biti održan od 4. do 6.oktobra

Studentski teatar iz Podgorice gostovaće 17.oktobra u KIC-u sa predstavom “Desert flower”, a 30.oktobra biće izvedena i melodrama “Voljelo se dvoje mladih” Dramskog studija Centra za kulturu – Rožaje.

Filmski programa KIC-a pokreće novu reviju “Filmske sportske priče” u okviru koje će biti prikazane zanimljive priče o sportu, ali i o velikanima sporta. Od 16. do 18.oktobra publika će u DODEST-u moći da pogleda filmove “Neko tamo gore me voli” (1956), “Šampion” (1979) i “42” (2013).  

Festival iranskog filma koji Kulturni centar Ambasade I.R. Irana u Beogradu organizuje u saradnji sa KIC-om “Budo Tomović”, od 10. do 13.oktobra omogućiće ljubiteljima iranskog filma da pogledaju poznata kinematografska ostvarenja među kojima su “Kocka šećera” (2011), “Pomahnitali top” (2014), “Slatki ukus mašte” (2014) i “Mobarak” (2015).

Likovni program KIC-a svih ovih godina u kontinuitetu pruža podršku kako afirmisanim, tako i neafirmisanim likovnim umjetnicima. Ovog mjeseca, tačnije 2.oktobra uz podršku Nacionalne biblioteke Crne Gore “Đurđe Crnojević” i NVO “Montenegro records” organizovaćemo izložbu “Muzički plakat u Crnoj Gori 1950 – 1990”.

Slike Dragana Pečurice moći će od 13.oktobra da se pogledaju u izložbenom holu KIC-a, a svoje stvralaštvo 27.oktobra predstaviće i Zdenka Vukčević.

Novinar i publicista Željko Milović biće gost književne večeri “Rok muzika u Crnoj Gori” koja će biti upriličena 5.oktobra.