Profesionalni šminkeri savjetuju kako da sakrijete ožiljke šminkom

Foto:Shutterstock

Kažu da su smrt i porez jedine stvari u životu koje su neizbježne; željeli bismo da dodamo i ožiljke na tu listu. I vjerovatno da ne postoji osoba koja nema baš nijedan (makar malecni) ožiljak negdje na tijelu.

Mahom su u pitanju ožiljci od akni, uspomena na opekotinu od pegle ili oguljeno koljeno iz djetinjstva, koje nikada nije sasvim zalečeno. Ako vam ožiljak ne smeta, odlično.

Ali, za one koji imaju ožiljak na vidljivom mjestu – posebno na licu – koji žele da zakamufliraju, šminka može biti od velike pomoći. Uz to, upotreba šminke za prekrivanje ožiljaka zahtijeva malo drugačiju tehniku od prikrivanja nečega poput tamnih krugova ili bubuljica.

“Prikrivanje ožiljaka može biti prilično teško jer je šminka uglavnom dvodimenzionalni medij, dok su ožiljci često trodimenzionalni,” objašnjava šminkerka Maja Adivi. “Nanošenje previše šminke u pokušaju da se sakriju ožiljci može naglasiti njihovu teksturu i pogoršati stvari. Dakle, tajna je u tankim slojevima i puno blendanja”, napominje Adivi.

Tehnika takođe varira i u zavisnosti od vrste ožiljka. Da li je udubljen, podignut ili ravan. Ili je koža obezbojena na mjestu gdje se nalazi ožiljak. Nastavite da skrolujete, slijede vodič za uspješno kamufliranje ožiljaka šminkom.

1. Koža treba da bude dobro navlažena

“Bilo koja vrsta šminke trajaće duže i izgledati bolje tokom dana kada se nanese na dobro hidriranu kožu”, napominje Adivi. Nahranite kožu hidratantnom kremom pre nego što pređete na šminku.

2. Koristite prajmer

“Prajmeri mogu biti veoma korisni za poboljšanje glatkoće kože”, napominje Adivi. Osim toga, oni takođe mogu pomoći da se poveća otpornost šminke. Samo odaberite prajmer koji je kompatibilna s vašim tipom kože.

3. Koristite podlogu prije korektora

“Uvijek više volim da prvo nanesem puder, na veći dio lica”, kaže Adivi. Ključno je da nanesete veoma tanak sloj pudera, da nježno ujednačite ton kože, nakon čega ćete možda otkriti da vam treba manje korektora nego što ste prvobitno mislili.

4. Postavite sve na svoje mjesto.

“Zaključajte šminku puderom, sprejom za fiksiranje ili oboje kako biste osigurali bolju dugotrajnost i pokrivenost”, ističe Adivi.

Vrste ožiljaka

Imajte na umu, međutim, da ćete morati da prilagodite svoju tehniku na osnovu vrste ožiljka.

Za ispupčene ožiljke

Tehnički nazvani hipertrofičnim ožiljcima, oni imaju tendenciju da budu glatki i mogu čak imati neki sjaj. “Izaberite formule za matiranje koji će kamuflirati sjaj, a i bolje se lijepe za kožu”, savjetuje slavni šminker Andrew Sotomayor. Ako ožiljak nije promijenio boju, neće vam trebati nikakvi dodatni ili posebni proizvodi. Adivi kaže da je tanak sloj pudera i korektora, lagano nanesen i dobro izblendan, najbolji način da se sakriju ovakvi ožiljci.

Za udubljene ožiljke

Oba šminkera preporučuju korišćenje prajmera za punjenje kako bi se popunili udubljeni, atrofični ožiljci (često rezultat većih akni). Adivi dodaje da nanošenje male količine korektora malo svjetlije od boje kože na najdublju tačku ožiljka takođe može pomoći stvaranjem iluzije “izvlačenja” rupe, dodajući da su male četkice za ajlajner odlične za ovu vrstu super precizne primjene,piše lepotaizdravlje.rs

Za tamne mrlje

Često su rezultat post-inflamatorne hiperpigmentacije. Korektor sa visokom pokrivenošću je ključan za sakrivanje ove vrste ožiljaka. “Da biste napravili malo veću pokrivenost, nanesite malo prozirnog pudera prije i posle nanošenja korektora. Na ovaj način pripremate kožu da pomognete korektoru da se zalijepi i da ne sklizne tokom dana”, objašnjava Sotomayor.

Za crvene tragove

I Sotomayor i Adivi smatraju da je korektor, u većini slučajeva, dovoljan da pokrije neželjene crvene ožiljke. Međutim, ako još uvijek ne dobijate pokrivenost koju želite, Adivi kaže da teba koristiti korektor zelene boje kako bi se neutralisalo crvenilo. Nanesite ga prije korektora i pudera, ili ga malo pomiješajte sa svojim korektorom, savjetuje šminkerka.

Izvor:DAN