Ova Crnogorka je jedna od samo tri djevojke koja vozi auto-trke, na crtu staje muškim vozačima

Iako nekada davno nije bilo tako, žene za volanom danas su svakodnevica. Međutim, kada su u pitanju auto-trke tu još uvijek u velikoj mjeri dominiraju pripadnici muške populacije. Ipak, mlada Katarina Marđonović (22) iz Bara prkosi tim statistikama i jedna je od rijetkih djevojaka koja se bavi automobilizmom.

Uz oca šampiona u auto-trkama i brata koji je takođe u tom sportu, zavoljela je vožnju i odlučila da se oproba. Pošto nema podjele na mušku i žensku kategoriju, na crtu bez problema staje muškim vozačima.

“Naučila sam da vozim sa 14 godina, ali zvanično za volan sam sjela u 18. kad sam položila. Oduvijek mi je bila želja da se trkam, ali sam se ustručavala. Kada se brat jednom provozao sa mnom rekao je – ti moraš da voziš trke. Tada smo rekli i ocu, koji nije baš na prvi mah bio oduševljen, ali je poslije prihvatio moju odluku i pružio mi podršku”, kaže Katarina za Rinu.
Na stazama u okolini Bara redovno trenira i priprema se za šampionat Crne Gore koji će se održati početkom jula. Njen automobil je Citroen AX u klasi 1000 H.

“Iako ne važi za tipično ženski sport, rekla bih da ovaj sport i nema mnogo veze sa polom. Žene, uprkos nekim pesimističkim stavovima, mogu da budu i te kako dobri vozači. Trudim se, vrijedno treniram. Tek sam počela, pa nemam neke velike zacrtane planove. Želim uspješno da završim ovu sezonu”, rekla je mlada Baranka.

Njen otac Peđa već 30 godina je vozač auto-trka, osvajao je šampionat Crne Gore i Jugoslavije, a od ovog sporta nije odustao ni u teškim ratnim godinama. Tako da sinu Pavlu, koji takođe vozi, i ćerki Katarini, osim onih životnih, može dati i jako važne profesionalne savjete.

“Njih dvoje dugo su se spremali da mi to kažu, prvo sam bio iznenađen jer su to uspješno krili od mene. Uvijek sam se trudio da im budem podrška i pomognem u tome da rade ono što vole ako je u normalnim granicama, tako sam podržao i Katarinu. Pavle i ja smo napravili jedan auto za nju, koji nije mnogo jak, ali je za nju i njen početak sasvim dovoljan. Bodrim ih, savjetujem koliko mogu i naravno kao i svaki otac, molim boga da sve na trkama prođe kako treba”, kaže Peđa.