“Ochis” prve naočare napravljene od kafe

“Ochis” je ime prvih naočara napravljenih od kafe u svijetu. Nedavno su objavili svoju drugu kolekciju, koju su oglasili na “Kickstarteru”, a par naočara, koje su u potpunosti napravljene od eco-friendly i materijala koji se mogu ponovno koristiti, može se kupiti za 99 dolara.

– Naše naočare izrađene su od biorazgradivog spoja koji se sastoji od prirodne kafe, lana i kopolimera koji okvir čini potpuno sigurnim za vas i okolinu – stoji na njihovoj stranici.

Naočare su fleksibilne, vodootporne, a teže tek 20 grama. Imaju UV i zaštitu od ekrana.

Iz brenda kažu kako su to prve u potpunosti ekološke naočare.

-Zahvaljujući prirodnim materijalima naš okvir je i lakši od regularnih plastičnih okvira, zbog čega naočare ne postanu teške na licu čak ni na kraju dana – objašnjavaju vlasnici brenda.

– Za izradu naočara koristimo samo reciklirane i prirodne materijale: talog kafe i lan su spojeni biopolimerom na bazi biljnog ulja. Masa se presuje i obrađuje digitalnim strojem s matematičkom preciznošću kako bi se izbjegle potencijalne nepravilnosti – kažu.

A najbolja stvar kod ovih naočara je što one i mirišu na kafu.

Inače, direktor Maksim Havrilenko (Maksym Havrylenko) je prije kafe eksperimentisao i s drugim biljem, kao što su menta ili peršun, no najbolju formulu za izradu naočara pronašao je upravo u talogu kafe.

Prije nekoliko godina je za Reuters ispričao kako dolazi iz porodice optičara te da mu se kafa činila kao idealan materijal zato jer sunčane naočare najčešće dolaze u tamnijim bojama, ali i zato jer u svijetu postoje miliona tona kafe.

Prije nego što je došao do idealne formule, bacio je oko 300 uzoraka naočara.