Njega kože u menopauzi: Period života koji žene ne mogu izbjeći, ali promjene na koži i te kako mogu

Foto:Shutterstock

Prolazak kroz menopauzu mnogim ženama teško pada jer primjećuju mnoge promjene na tijelu. Jedna od njih vidljiva je i na koži jer se zbog smanjenog nivoa hormona estrogena (koji učestvuje u sintezi kolagena i koži daje jedar izgled), njen kvalitet smanjuje, zbog čega postaje opuštena (smanjuje se elastičnost), grublja, osjetljivija, sklona povećanom gubitku vlage (postaje dehidrirana i suva) i samim tim podložna za nastanak bora i fleka. Zato je veoma važno da žene u tim godinama odvoje vrijeme za sebe kako bi pojačale njegu i u dnevnu i noćnu rutinu uvedu “bogatije” kreme, punije teksture sa aktivnim sastojcima, u zavisnosti od potreba i tipa kože.

Koraci koji se ne preskaču

Suva koža donosi osjećaj zatezanja i peckanja usled iritacija i podložnija je nastanku bora, zbog čega izgleda umorno i oronulo. Njoj je prijeko potrebna voda, ali i prirodna masnoća koja je u njoj zakazala, pa joj sve to treba nadoknaditi.

Prvi važan korak je da šminku s lica prije pranja uvek skinete nekim uljanim sredstvom namenjenim za to.

Drugi korak je da pažljivo izaberete proizvod za redovno čišćenje kože koji je dodatno neće isušiti – pa prilikom kupovine treba obratiti pažnju i birati onaj koji u svom sastavu sadrži hijaluron.

Ne preskačite ni jedan korak

 

Sledeći korak je najvažniji, a to je obavezna hidratacija serumom, a nakon njega i kvalitetnom kremom, koja u sebi imaju sve potrebne sastojke koji usporavaju njeno opuštanje. Oni znatno poboljšavaju izgled kože, tanke linije i bore postaju manje vidljive, a koža postaje bolje hidrirana i dobija mnogo bolji tonus.

Borci protiv pjega i fleka

Hiperpigmentacije su karakteristične za zrelo doba i nakon pedesete godine su normalna pojava. U klimaksu je koža više podložna i UV zracima, zbog čega se nerijetko javljaju pjege i fleke. I za to danas postoje odlični preparati sa sastojcima koji je posvjetljuju, a nanose se na sva mjesta koja su izložena suncu (lice, vrat, dekolte, ruke). Oni imaju zadatak i da njeguju, tako da dobijate dva u jedan. Samo treba biti uporan i rezultati su zagarantovani.

Dodatna njega

Poželjno je da žene u klimaksu što češće na lice stavlja hidratantne maske, a zaobilaze sve one koje isušuju kožu, poput gline. Masaže uljima za lice su takođe poželjne, a ako spadate u ovu grupu žena, ne zaboravite i to da na lepši i zdraviji izgled kože utiču i dobar san, unos zdrave hrane, ishrana bogata voćem i povrćem, izbjegavanje pušenja i redovno bavljenje nekom fizičkom aktivnošću.

Izvor:DAN