Nezadovoljstvo na poslu: Kada je pravo vrijeme za napuštanje trenutnog zaposlenja

Fotot: rawpixel

Česte promjene radnog mjesta više nisu neuobičajena pojava. Vrijeme kada su zaposleni dočekivali penziju u prvoj ili drugoj kompaniji koja ih je zaposlila je odavno prošlo. Moderan tempo današnjice je ubrzao sve aspekte života, što se odrazilo i na kulturu rada. Danas su različita radna mjesta dostupnija zahvaljujući poboljšanom oglašavanju, kao i obilju poslova koji se mogu naći jednostavnom internet pretragom. Zaposleni se lakše odlučuju na promenu posla ukoliko nisu zadovoljni postojećim uslovima, bilo da se radi o maloj plati ili lošem odnosu sa kolegama. Danas niko nema potrebe da trpi loše uslove na radnom mestu, uzimajući u obzir da je potencijalno bolji posao udaljen nekoliko klikova mišem.

Ne poštuju vas

Jedan od najnepogrešivijih znakova da je možda došlo vreme da napustite posao jeste da se ne osećate poštovano ili cenjeno od strane svog šefa ili kolega. Ako vas stalno zaobilaze prilikom unapređenja i boljih poslovnih prilika, ili ako osećate da se vaše ideje i doprinos nikada ne vrednuju, možda je vreme da počnete da tražite poziciju negde drugde. Teško je svaki dan odlaziti na posao sa entuzijazmom, ukoliko znate da idete u toksično okruženje, gde nemate priliku da zaista učestvujete u poslu. Poštovanje i uvažavanje su suštinski faktori na svakom radnom mestu, te ako ne osećate ni jedno ni drugo, možda je vreme za promenu i traženje posla na kome će se vaš glas čuti i biti dobrodošao.

Niska primanja

U idealnom svijetu, svako bi radio svoj posao iz ljubavi, ali je činjenica da većina ljudi radi za određen mesečni iznos kako bi mogli da pokriju sve svoje troškove. Ukoliko smatrate da niste plaćeni onoliko koliko zaista vrijedite, možda je vrijeme da promjenite posao. Kada je u pitanju ponuda prilika za posao postoje sajtovi spezijalizirani samo za zapošljavanje. Ako ste tražili povišicu ili unapređenje, a odbijeni ste ili osjećate da biste mogli da zarađujete više negde drugde,nema smisla da se zadržavate na istom mjestu. Niko ne bi trebalo da ostane u poziciji u kojoj je potcenjen, pa ako je to slučaj kod vas, ne oklevajte da tražite nešto novo.

Nemate prostora za napredovanjem

Možda je vrijeme da krenete dalje ako se osećate skučeno na trenutnoj poziciji i ne pružaju vam se pogodne prilike za učenje i napredovanje. Veliki broj profesija podrazumeva konstantno sticanje novih znanja i veština kako biste išli u korak sa vremenom i ostali konkurentni. Važno je da osećate da u vašoj kompaniji postoje mogućnosti za profesionalni rast i razvoj. Ako smatrate da ste dostigli svoj maksimum, što se rada na trenutnoj poziciji tiče, vreme je da počnete da razmišljate o promeni. Potražite poziciju na kojoj ćete imati priliku da učite, rastete i razvijate se kao profesionalac.

Stalno ste pod stresom

Podrazumeva se da će uvjek biti dana, ili čak nedelja, kada je posao stresniji nego inače. Međutim, ukoliko ste generalno nezadovoljni svojim poslom i konstantno ste opterećeni visokim nivoima stresa, možda je vrijeme da počnete da tražite nešto novo. Osećaj nezadovoljstva i stres mogu loše uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje, smanjujući kvalitet života i ukupno blagostanje. Stres, sam po sebi, može da izazove niz zdravstvenih tegoba, uključujući povišen krvni pritisak, visoke nivoe kortizola, nesanicu, anksioznost i depresiju. Zdravlje ne može da se kupi, pa nastojte da vaše radno mesto bude u skladu sa vama i vašim potrebama.

Toksično radno okruženje

Odlazak na posao je dio svakodnevne rutine i ne bi trebalo da predstavlja napor ili da uzrokuje nezadovoljstvo. Ipak, ako su odnosi u kancelariji zategnuti i radna atmosfera loša, logično je da vam se neće žuriti na posao. Transparentna komunikacija je osnova kako međuljudskih odnosa, tako i efikasnog i neometanog poslovanja. Ukoliko vaši trenutni poslodavci nisu u stanju da vam omoguće zdravu radnu atmosferu, ili su jednostavno nezainteresovani, potražite drugi posao koji će vam sve to pružiti. Timski rad i dobra komunikacija sa kolegama pozitivno će uticati na vaš odnos prema poslu i omogućiti vam da u miru započinjete svaki radni dan.

Danas je sasvim uobičajeno promijeniti nekoliko poslova u potrazi za odgovarajućim radnim mjestom. Svaki dan se pojavljuju novi oglasi za posao, pa možete da potražite odgovarajući za sebe.

Izvor: Inspiracija.rs