Nesuđeni dom slavnog vojskovođe: Napoleonova kuća u kojoj se piju najbolji kokteli

Foto: Profimedia

Napoleonova kuća je jedno od kultnih mjesta u Nju Orleansu. Iako je nazvan po francuskom generalu, osim imena nema mnogo veze sa Bonapartom.

Priča se da je kuća trebalo da služi kao rezidencija Napoleona u slučaju da vojskovođa odluči da posjeti Luizijanu, ali to se nikada nije dogodilo.

Navodno je postojao plan prvobitnog vlasnika kuće, gradonačelnika Nju Orleansa Nikolasa Žiroda, da Napoleonu pruži utočište, ali ga je dočekala vijest o Bonapartinoj smrti u egzilu na Svetoj Heleni 1821. godine. Čak i kada je bila u vrhunskom obliku početkom 19. vijeka, trospratna rezidencija od cigle i štukature bila je jedna od najljepših u gradu, a danas se smatra jednim od najboljih primjera arhitekture pod francuskim uticajem u SAD. Znamenitost Nju Orleansa stara 200 godina savršeno se uklapa u ležernu atmosferu Francuske četvrti

Tokom 20. vijeka kuća je pretvorena u bar – popularno sastajalište umjetnika i pisaca. Detalji daju poseban pečat mjestu gdje vrijeme ne teče. Tamo možete pijuckati koktele i slušati Betovenovu Eroiku, simfoniju koju je kompozitor posvetio Bonaparti jer je bio fasciniran njegovim idejama. Ali kada je Napoleon krunisan 1804. godine, Betoven je izbrisao posvetu i posvetio djelo svom umetničkom pokrovitelju, princu Lobkovicu.

Ako vas put odvede u Nju Orleans, Napoleonova kuća je jedno od mesta koje svakako vrijedi posjetiti, ako ni zbog čega drugog, onda zbog posebne atmosfere i sendviča – muffuleta sa suvim mesom i sirom sa pikantnim sosom. Kućno piće je Pimm's Cup, koktel koji je postao popularan 1940-ih, a sastoji se od džina sa limunadom, seven apa i kriške krastavca. Kultni koktel i dalje divno osvježava u vrelim ljetnjim noćima u Nju Orleansu.

Foto: Profimedia

Izvor: B92, pun kufer