Neobični običaji na Malti: Hlebom tjeraju kišu, ćurkom prizivaju sunce

Foto: Shutterstock/Tatyana Vyc

Dok neki ne sjede na ćošku stola da ne bi umanjili svoje šanse za brak, ne otvaraju kišobrane u kući da ne bi izazvali nesreću ili se ne zahvaljuju na pozajmljenim ljekovima – mnogi drugi narodi širom svijeta imaju svoje neobične običaje, navike i sujeverja.

Neki od njih, poput Maltežana, zaista su ih nanizali mnoštvo, a mi smo odabrali neke od zanimljivih.

Ćurka za sunčan dan

Po tradiciji, Maltežani koji su željeli sunčano vjenčanje monahinju bi “potkupili” ćurkom. I danas neki Maltežani misle da, ako poklone malo mesa, neće padati kiša na njihovom vjenčanju. Prema nekim izvorima, adresa za pošiljke mesa je manastir u Silemi.

Ne koriste metlu uveče

I dok se kod nas vjeruje da pri selidbi treba ostaviti metlu na staroj adresi kako bi sve brige i nedaće ostale na njoj, na Malti nećete često vidjeti ljude kako noću koriste metlu – i to ne samo zato što spavaju u to vreme. Veruje se da noćno metenje donosi lošu sreću. U nekim kućama je metenje muški posao kako bi ukućani bili veseli i srećni.

Hlebom protiv kiše

Osim uz pomoć ćurke, Maltežani pokušavaju da kontrolišu vrijeme i hlebom. Prema narodnom vjerovanju, bacanje hleba na ulicu pomoći će da se zaustavi pljusak.

Rogovi čuvaju kuću

Rogovi iznad vrata su i danas uobičajen prizor u selima na Malti kako bi se kuće zaštitile od zla, a jedan od zanimljivijih načina da se odagna zlo na Malti je postavljanje crkvenih satova na pogrešno vreme kako bi se đavo zbunio. Tako će, ako nema ručni sat, zakasniti na misu i ostaviti vjernike na miru. Takođe, ako na Malti osjetite miris spaljenog lovora, ne brinite. Vjerovatno ukućani čiste kuću od zlih duhova.

Strašni Gavgav

Ako je ikako moguće, Maltežani pokušavaju da izbegnu da rode dijete 24. decembra, jer prema sujevjerju, bebe rođene tog dana kradu Božić i za kaznu bivaju pretvorene u čudovište koje se zove Gavgav. Na sreću, scenario se može izbjeći ako provedete noć prebrojavajući rupice u cjedilu (verovali ili ne), a neki smatraju da treba prebrojati zrna pirinča.

Izvor: 92 putovanja