Najveća regionalna muzička diva, danas slavi 74. rođendan

Foto: Instagram

Unikatna muzička diva koja decenijama vlada regionalnom scenom danas slavi 74. rođendan.

Josipa Lisac rođena je upravo na Dan zaljubljenih, 14. februara 1950. godine, a o svemu se oglasila i na društvenoj mreži Instagram.

“Sretan nam rođendan draga! Ovako sam se s 14 godina i u OpArt cipelicama žurila da te sustignem. Modna revolucija Mary Quant 60-ih” napisala je Josipa Lisac uz fotografiju sebe iz mladosti.

U komentarima ispod fotografije nizale su se samo lijepe želje.

“Neka vam srce uvijek ostane mlado i puno radosti”, “Sretan i raspjevan rođendan želim”, “Sretan rođendan vodenjaku mom”, “Sretan rođendan draga Josipa, uveseljavaj nas još puno, puno godina”, samo su neki od više od stotinu komentara.

Josipa je bila je članica Dječijeg hora Radio – televizije Zagreb. Kao tinejdžerka pjevala je u grupama O'Hara i Zlatni akordi. Samostalnu karijeru započela je 1968., kada je nastupila na Opatijskom festivalu.

Njena ploča “Dnevnik jedne ljubavi” objavljena je 1973., a sve pjesme je napisao Karlo Metikoš, koji je njena vječna ljubav. Osim specifičnim glasom, pažnju privlači i izgledom, koji mnogi smatraju ekscentričnim.

Pjevala je i igrala ulogu Jane u prvoj hrvatskoj rock operi “Gubec – beg”. Napisali su je Karlo Metikoš, Ivica Krajač i Miljenko Šenoe. Albumi su se nastavili nizati: “Made in USA”, “Hir, hir, hir”, “Lisica”, “Boginja”… Glumila je u filmovima “A Hero's Story” i “Dirty Dozen”.

Nažalost, Metikoš je iznenadno preminuo 1991. Odlučila mu je početi posvećivati koncerte, što je preraslo u tradiciju.

Izvor: Klix