Najefikasniji sastojci protiv peruti

Foto:Shutterstock

Perut je jedan od najčešćih problema kada je kosa u pitanju. Svako ko je bar jednom imao perut zna koliko neprijatnosti i frustracija ona izaziva. Jer, ako ne znate koje tačno sastojke protiv peruti da izaberete možete se naći u začaranom krugu u kojem stalno isprobavate nova rešenja, a rezultat izostaje.

Šta je perut i koje vrste peruti postoje?

Perut je rezultat prekomjernog obnavljanja epidermisa vlasišta. Ona je povezana sa neravnotežom mikrobiote skalpa i prekomernim rastom gljivice Malassezia furfur.

Postoje dvije vrste peruti: suva i masna. Suva se odlikuje bijelim ljuspicama koje opadaju sa kose i talože se na ramenima. Masna perut je poznata i kao seboroični dermatitis a u pitanju su masne, žute ljuspice koje ostaju na skalpu.

Kako se boriti protiv peruti?

Za borbu protiv peruti, najbolja opcija, slažu se dermatolozi, jesu tretmani šamponima ili losionima. Najbolji izbor su medicinski šamponi sa aktivnim sastojcima protiv peruti. A, ako ovo ne uspije da kontroliše perut, dermatolozi prepisuju losone sa kortikosteroidima.

Najefikasniji sastojci protiv peruti

Ali, naravno, nisu svi šamponi protiv peruti isti i nemaju svi istu efikasnost. Zato, trebalo bi da poslušamo profesionalce, poput Helene Rodero, farmaceuta i specijaliste za kosu, koji uglavnom biraju ova dva sastojka:

Flukonazol i Pirokton Olamine.

Najefikasniji sastojci protiv peruti: Pirokton Olamin

Pirokton-olamin ili oktopiroks je dermatološki priznat aktivni sastojak protiv peruti. Ima dvostruko dejstvo tako što ograničava razmnožavanje gljivica prisutnih u flori vlasišta i reguliše ljuštenje epidermisa.

Najefikasniji sastojci protiv peruti: Flukonazol

Flukonazol možete dobiti samo na ljekarski recept jer je to antigljivični lijek. Izuzetno je efikasan, ali se mora koristiti pod kontrolom dermatologa i u ograničenom vremenskom periodu. Njega sadrže samo medicinski šamponi protiv peruti,piše lepotauzdravlje.rs

Izvor:DAN