Kuća u kojoj je živio čuveni Leonardo da Vinči može biti vaša: Potrebno je samo…

Foto: kavalenkava/Shutterstock

Na nekoliko koraka od srednjovekovnog centra Bolonje, u blizini trga Mađore, nalazi se palata Felićini. Neposredno prije nego što se preselio u Francusku, u njoj je boravio čuveni renesansni slikar Leonardo da Vinči.

Palata koja se prostire na površini od 620 kvadratnih metara ima poseban ulaz, koji je dostupan iz dvorišta, s tim da dvorište dijeli sa okolnim jedinicama navodi “Wantedinrome”

Izuzev prizemlja, u ovom velelepnom zdanju nalaze se i sprat i potkrovlje koje posjetioce ostavlja bez riječi. Upravo tu su najuočljiviji radovi jednog od najpoznatijih slikara iz doba renesanse.

U svakoj prostoriji se može uočiti spoj starinskog i modernog, budući da je ovo zdanje nedavno restaurirano. Palata Felićini obuhvata četiri spavaće sobe, tri kupatila i još nekoliko soba namenjenih prijemu.

Visoki plafoni karakterišu ovo zdanje, u kome se, pored ostalog mogu videti i freske koje pripadaju poznom radu Leonarda da Vinčija, kao i originalne drvene grede u potkrovlju.

Samo zdanje je dizajnirao na temeljima palate iz 13. vijeka, italijanski arhitekta Aristotele Fioravanti. Ono što je posebno zanimljivo, jeste podatak da je u dvorištu ove palate, koje je sa ukusom ukrašeno elementima od terakote, sve do 19. vijeka funkcionisalo je i jedno od prvih pozorišta u tom italijanskom gradu.
Poslednji zvanični stanar ove velelepne palate u Bolonji je nekadašnji italijanski fudbaler Đuzepe Bepe Sinjori. Kako navodi “Travelandleisure,” cijena ove palate je 3,2 miliona evra.

Izvor: Ona.rs