Kleopatrin recept protiv ćelavosti kojim je „liječila“ Cezara

Foto: 20TH CENTURY FOX – Album / Album / Profimedia

Vjerovala je da će mu pomoći.

Kleopatra je na egipatski tron stupila kao vrlo mlada, a umrla je već sa 39 godina. Vjeruje se da je govorila devet jezika i da joj je zato blago iz mnogih knjiga bilo dostupno. Voljela je da izučava geografiju, istoriju, astronomiju, alhemiju, medicinu.

Čuvena je priča o njenim receptima za ljepotu, mada je većina njenih rukopisa, nažalost, nestala, kako se vjeruje, u velikom požaru u kom je izgorela Aleksandrijska biblioteka. Ipak, poznati antički ljekar Galen je proučavao njen rad i uspio da dođe do nekih njenih recepata.

Jedan od njih je bio recept za kremu koja je navodno pomagala muškarcima kod problema sa ćelavošću.

Zanimljivo je da priča kaže da je taj svoj preparat ona nudila i svom ljubavniku Juliju Cezaru, koji je ćelu navodno krio pod lovorovim vijencem.

Dvije hiljade godina kasnije istoričari su pokušali da odgonetnu sadržaj tog specijalnog losiona, a neki naučnici kažu čak da bi mogao da sadrži aktivne sastojke koji stimulišu rast kose.

Ipak, problem je što se ispostavlja da je taj losion bio izuzetno neprijatnog mirisa i da bi bio veliki izazov za one koji bi pomislili da ga koriste. Evropski i svjetski medji su dosta pisali o tome, a u jednom dokumentarcu se kao sastojci navode jednake količine ugljenisanih biljaka i djelova životinja, medveđe masti, masti krokodila i zmije, kore od trske, šalitre (kalijum nitrat), katranske vode. U kombinaciji s medom ovaj melem se stavljao na glavu i utrljavao lanenom krpom.

Nimalo prijatno, ali navodno je djelovalo, mada priča kaže i da je Cezar vrlo brzo prestao da koristi ovaj preparat.

Izvor: zadovoljna/nova.rs